Facebook werkt aan nieuwe privacy-instellingen

Schermafbeelding-2010-05-19-om-08.29.44Facebook-oprichter Mark Zuckerberg laat er geen misverstand over bestaan: I’m trying to make the world a more open place, schrijft hij op zijn profielpagina. En dat betekent dat Facebook-gebruikers hun profielgegevens meer en meer openbaar moeten maken. Maar na aanhoudende berichten over de verslechterde privacy in sociaal netwerk Facebook, gaat het bedrijf toch werken aan een ‘simpelere instellingen’ voor zijn gebruikers. Een medewerker van Facebook vertelt in dit radiointerview dat er binnen enkele weken nieuws te verwachten valt.  Het is niet de eerste keer dat Facebook achteraf besluit wijzigingen gedeeltelijk terug te schroeven.

Eerder probeerde een Facebook-medewerker in de New York Times de onrust over Instant Personalization en Open Graph al uit te leggen, met weinig succes. Wel kwam concurrent MySpace met de aankondiging dat het zijn privacyinstellingen wil vereenvoudigen, als een onverhulde sneer richting Facebook. Niet onterecht zo lijkt het, want de privacy-voorwaarden zijn veel ingewikkelder dan die van andere netwerken omdat je je een weg moet banen door een woud aan opties.

Schermafbeelding-2010-05-19-om-09.40.13
Privacy-instellingen in Hyves

Hyves, met 10 miljoen accounts het meest gebruikte netwerk in Nederland, zegt dat het niet bij de ‘Hyver Happiness’ past om gebruikers te dwingen te delen wat ze niet uit zichzelf zouden willen delen. De standaardwaarden van de privacy-instellingen zijn bij Hyves daarom minder ‘publiek’ dan bij Facebook.

privacyscannerWil je zelf precies weten welke informatie je op Facebook deelt met welke anderen, dan is de Facebook Privacy Scanner van reclaimprivacy.org een handige hulp.

    • Marc Hijink