Euro verder omlaag na Duits verbod

Het Duitse besluit om per direct een verbod in te voeren op het speculeren met geleende aandelen en obligaties heeft de koers van de euro naar een nieuw dieptepunt gedreven. Opmerkingen van bondskanselier Merkel, vanmorgen tegenover het Duitse parlement, dat Europa een „existentiële” crisis doormaakt, vergrootten het pessimisme. De munt, die gisteren leek te stabiliseren, zakte vandaag verder weg en noteerde rond de middag 1,21 dollar, de laagste stand in vier jaar tijd. Ook aandelenmarkten, olie en goud daalden flink.

De Duitse toezichthouder Bafin kondigde gisteren aan dat het zogenoemde naked short selling in Europese staatsobligaties, kredietverzekeringen daarop en aandelen van tien financiële instellingen per direct verboden was. Het verbod loopt tot maart 2011. Volgens de regering is deze handel, waarbij handelaren speculeren op een koersval van bepaalde effecten zonder die effecten zelf te bezitten, hoog speculatief en brengt ze de financiële stabiliteit in gevaar.

Europese beurzen reageerden vanmorgen negatief op de Duitse maatregel, met koersdalingen van 2 tot 4 procent. De Duitse DAX dook 2 procent in de min, net als de AEX. De Italiaanse MIB kelderde 4 procent, de Spaanse Ibex-index 3,5 procent.

Er wordt openlijk getwijfeld aan de ratio achter het Duitse besluit om de speculatieve handel in te dammen. Volgens analisten kan het verbod meer schade aanrichten, omdat beleggers zich terugtrekken uit de eurozone en andere risicovolle beleggingen. Ook het feit dat Duitsland het besluit unilateraal en zonder overleg met andere eurolanden heeft genomen, vergroot eerder de paniek in de eurozone dan dat die gekalmeerd wordt. Daardoor kan de crisis zich verdiepen en het economisch herstel gefrustreerd worden. De Europese club van beurstoezichthouders CESR laat weten de situatie op de markten goed in de gaten te houden, maar volgt vooralsnog niet het Duitse besluit.

Griekenland kreeg gisteren een eerste leningenpakket van 14,5 miljard euro aan noodsteun uit het eerder afgesproken Europese reddingsfonds. De Grieken zouden het grootste deel van het bedrag gebruiken voor de aflossing van een obligatielening van 8,5 miljard euro, die vandaag afloopt.

De Europese Centrale Bank, die gisteren begon met het opdweilen van 16,5 miljard euro aan overtollige liquiditeit (het gevolg van het opkopen van staatsobligaties door de ECB voor eenzelfde bedrag), kon rekenen op grote interesse bij de banken. In totaal 223 banken boden 162,7 miljard euro aan.

Hedgefondsen: pagina 15

Breakingviews: pagina 16