EU: begrotingen snel op orde

Bij de EU-ministers van Financiën bestaat brede overeenstemming dat de lidstaten hun begroting zo snel mogelijk op orde moeten krijgen. „Het tijdperk van stimuleren is voorbij. Als we niets doen, gaan we failliet”, zei demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) gisteren na beraad met zijn EU-collega’s. Het is niet de bedoeling dat de Europese Commissie al in de lente oordeelt over de Nederlandse ontwerpbegroting. De Europese Commissie heeft volgens De Jager de „angst weggenomen” die bij hem en enkele anderen was gerezen over bemoeizucht uit Brussel. De Commissie blijkt alleen vroegtijdig inzage te willen in nationale begrotingen en wil niet ingrijpen. De Jager vindt dat als de lidstaten de tering naar de nering zetten, de EU niet mag achterblijven. (NRC)