Economie kort

Brits hedgefonds Man Group neemt grote concurrent GLG over

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Het Britse hedgefonds Man Group neemt concurrent GLG voor 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) over en wordt daarmee het op een na grootste hedgefonds in de wereld. Dat heeft Man gisteren aangekondigd. Samen zullen Man en GLG voor 63 miljard dollar aan vermogen van klanten beheren, waarmee ze alleen nog kleiner zijn dan de hedgefondstak van zakenbank JPMorgan Chase. Het samengaan van de twee grote speculatieve beleggingsfondsen illustreert dat de hedgefondsindustrie zich na de financiële crisis snel aan het hervormen is. Man was oorspronkelijk een vatenmaker die meer dan 200 jaar geleden ontstond, maar heeft zich de laatste 26 jaar toegelegd op het speculatieve beleggen. Het beheert fondsen die computergestuurd beleggen. Vlaggeschip AHL, dat 20 miljard beheert, leed vorig jaar verlies. Met GLG, dat gespecialiseerd is in het beleggen door specialisten, krijgt het de beschikking over meer verschillende beleggingstrategieën. Bovendien is het delen van de distributienetwerken een belangrijke drijfveer voor de overname. Man hoopt beter toegang te krijgen tot de staatsfondsen en vermogende families die GLG tot zijn klanten rekent en GLG kan profiteren van de verkoopkanalen van Man in Azië. De twee fondsen denken samen op jaarbasis 60 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.

Nederland fiscaal aantrekkelijk

rotterdam. Nederland is in Europa fiscaal gezien een aantrekkelijke vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau KPMG gisteren heeft gepubliceerd. Van de vijf onderzochte Europese landen heeft Nederland de laagste fiscale bedrijfskosten. Mexico is fiscaal het aantrekkelijkst, blijkt uit het onderzoek waarbij is gekeken naar de fiscale bedrijfskosten in de Verenigde Staten, Japan, Australië, Canada, Mexico, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland. Gekeken is naar de vennootschapsbelasting, maar ook naar gemeentelijke heffingen en fiscale loonkosten. (ANP)

Vodafone boekt hogere omzet

Maastricht. Telecomaanbieder Vodafone Nederland heeft over zijn gebroken boekjaar, dat liep tot 31 maart, een omzet behaald van 1,97 miljard euro. Dat is een stijging van 3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Aan het eind van het boekjaar had Vodafone Nederland ruim 4,7 miljoen klanten, een daling van 2 procent. De Vodafone Group behaalde in het afgelopen boekjaar een omzet van 44,5 miljard pond (52 miljard euro), een stijging van 8,4 procent. (ANP)

WK stuwt tv-verkoop met 7 procent

AMSTERDAM. Het WK voetbal in Zuid-Afrika gaat de verkoop van televisies de komende weken stimuleren. Marktonderzoeker GfK Retail & Technology verwacht dat er 75.000 extra tv’s worden verkocht dankzij het voetbalfeest. Dit komt neer op een stijging van 7 procent ten opzichte van een ‘normale’ verkoopperiode. De verkoop zal hoger zijn dan voorafgaand aan het Europees kampioenschap voetbal in 2008, toen 70.000 toestellen over de toonbank gingen.