Dromen van Freddy Krueger

A Nightmare on Elm Street. Regie: Samuel Bayer. Met: Jackie Earle Haley, Rooney Mara, Kyle Gallner. In: 27 bioscopen. **

Als je Freddy vs. Jason half meetelt – de andere helft hoort bij de Friday the 13th-serie – is de ‘re-imagening’ van A Nightmare on Elm Street deel 8,5 van de franchise die in 1984 voor het eerst van zich deed spreken. De door blockbusterkoning Michael Bay geproduceerde remake heeft vooral als doel het iconische ‘merk’ Freddy Krueger in leven te houden en geld in het laatje te brengen voor de met ondergang bedreigde studio New Line. De film past ook in de trend om succesvolle horrorfilms (Halloween, The Last House on the Left, Friday the 13th, The Texas Chainsaw Massacre) uit de jaren zeventig en tachtig opnieuw te maken voor een jong publiek.

In de nieuwe, weinig opzienbarende versie van A Nightmare on Elm Street duikt Freddy Krueger opnieuw op in de nachtmerries van tieners. Bestaat hij echt? Kan hij inderdaad mensen zowel in hun dromen als in het echt bruut afslachten? Hoe dan ook, de scholieren zijn bang in slaap te vallen en in dromenland terecht te komen. De film dreigt even een verhandeling over de psychische gevolgen van slapeloosheid te worden, maar combineert dan het sprookje van De rattenvanger van Hamelen met een zoektocht naar de oorsprong van Freddy, de slachter met verbrand gezicht, gestreept T-shirt en fedora-hoed. De nieuwe Nightmare on Elm Street windt er opnieuw geen doekjes om: Freddy is een enge pedofiel die terecht aan eigenrichting door de dorpsbewoners werd onderworpen.

    • André Waardenburg