De kick van het winnen in 'eerste film kredietcrisis'

Win/Win. Regie: Jaap van Heusden. Met: Oscar van Rompay, Phi Nguyen, Halina Reijn, Leon Voorberg, Hans Kesting. In: 12 bioscopen. ***

De grote winnaar van de film Win/Win is debuterend regisseur Jaap van Heusden (1979) zelf, die afgelopen januari al tijdens het Filmfestival Rotterdam de aandacht wist te trekken met ‘de eerste film over de kredietcrisis’. Wie zo het momentum pakt, heeft als filmmaker meer dan keepersgeluk.

Van Heusden was al langer geïnteresseerd in economie, droomde ooit van een studie aan Nyenrode en ging voor deze film undercover in de Londense City. Dat betaalt zich uit: zijn film voelt tot in de kleinste details authentiek, van het jargon van de traders, hun pakken en kapsels tot hun sektarische manier om de winaars te eren en de verliezers te excommuniceren, zelfs waar verdichting en ellipsen het overnemen van realisme. In de week dat in Cannes de filmpers z’n teleurstelling betoonde over Oliver Stones slappe vervolg op zijn beursfilm Wall Street, maken we in de Nederlandse filmtheaters kennis met de echte opvolgers van Gordon Gekko.

Win/Win speelt zich af op de trading floor van de fictieve Amerikaanse investeringsbank Cahen & Greeson aan de Amsterdamse Zuidas. Daar dwarrelt savant Ivan als een vlinder rond. Hier en daar een geel memoblaadje met een verkoopadvies achterlatend. Op een koffiebeker. De rand van een bureau. Een computerscherm. Hij is analist, maar lijkt het leven in de dealing room niet al te serieus te nemen. Cijfers zijn voor hem puzzelstukjes, of muzieknoten. Hij hoort en ziet wat wij niet zien, in zijn hoofd rijgen abstracties zich tot prachtige symfonische patronen aaneen.

„Dus jij bent die plakker”, zegt zijn chef en voor hij het weet zit Ivan zelf in een pak voor een beeldscherm miljoenen te verdienen. Hij is ontdekt. Hij is een talent. En dan vraagt de film zich af of er wel zoiets als een win-winsituatie bestaat. Zijn er in het echte leven momenten, zoals de management- en reclamegoeroes ons doen geloven, dat twee partijen met tegengestelde belangen allebei van een situatie of transactie profiteren?

Van Heusden verschaft ons inzicht in de kick en de verslaving van succes. Zijn film toont winnaars die verliezen en verliezers die nog meer kwijtraken. Dankzij het beeldend vermogen van Van Heusden en het ingeleefde en intelligente spel van Oscar van Rompay als Ivan en Phi Nguyen als de mysterieuze Paul stijgt Win/Win uit boven z’n soms wat naïeve rechttoe-rechtaan-scenario en productionele oorsprong als telefilm.

    • Dana Linssen