'Buitenstaanders in Poolse cockpit'

Het vliegtuigongeluk in Rusland op 10 april, waarbij onder anderen de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw omkwamen, is niet veroorzaakt door een technisch mankement. Ook wordt de mogelijkheid uitgesloten dat er een aanslag is gepleegd. Onduidelijk is of de piloten, ondanks waarschuwingen om dat niet te doen, onder druk zijn gezet om te landen.

Dat heeft een Pools-Russische commissie vandaag bekendgemaakt op basis van de eerste onderzoeksresultaten. De commissie baseert zich onder meer op gegevens van de zwarte dozen van het vliegtuig.

Volgens de commissie zijn op de opnames van de zwarte dozen stemmen te horen van personen in de cockpit die daar niet thuishoorden. Die stemmen zijn volgens de Poolse onderzoeker Edmund Klich vijftien tot twintig minuten voor het ongeluk gehoord. Klisch zegt ervan uit te gaan dat de personen die te horen zijn „geen beslissende invloed” hebben gehad op de verdere gebeurtenissen. „Maar dat is mijn persoonlijke mening. De ware toedracht moet blijken als het onderzoek is afgerond.”

Een van de stemmen is volgens de commissie geïdentificeerd. Er is echter niet bekendgemaakt om wie dat gaat. Vermoedelijk betreft het een vrouw. De andere stem of stemmen zijn nog niet geïdentificeerd, aldus de commissie. Het onderzoek is nog in volle gang.

Volgens de commissie zijn de piloten van het vliegtuig twee keer gewaarschuwd om niet te landen, wegens slechte weersomstandigheden. Die waarschuwingen zijn in goede orde ontvangen. Vaststaat dat het reisschema erg strak was en dat een uitwijkingsmanoeuvre naar een ander vliegveld wegens de dikke mist, tot ernstige vertraging zou hebben geleid.

Bij het vliegongeluk, nabij het plaatsje Katyn in Rusland, kwamen in totaal 96 mensen om. Behalve de president en zijn vrouw stierven tientallen politici en andere hoogwaardigheidsbekleders. De delegatie was op weg naar een herdenking in Katyn van de moord in 1940 op tienduizenden Poolse krijgsgevangenen. Die werden door de toenmalige Russische geheime politie, de NKVD, doodgeschoten omdat ze staatsvijanden zouden zijn. (AFP, AP, Reuters)