Bijrol voor Italiaanse renners in Giro

De Italiaanse wielrenners kleuren de Giro minder dan voorheen. Directeur Angelo Zomegnan legt een verband met de strenge aanpak van dopingzondaars. „Er wordt met twee maten gemeten.”

The peloton rides along Highway 1 during the third stage of the Tour of California cycling race in Montara Calif., Tuesday, May 18, 2010. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Niet eerder moesten de Italiaanse wielerfans langer wachten op een ritzege van een landgenoot dan in de 93ste Ronde van Italië. Gisteren won de Amerikaanse renner Tyler Ferrar de massasprint in Bitonto. Tien ritten gereden, bijna halverwege de Giro en nog geen enkele zege voor een Italiaan. Tot nu toe dateerde het ‘record’ uit 1973, midden in het tijdperk van de grote Eddy Merckx, toen Gianni Motta het de eerste Italiaanse dagsucces behaalde in de zesde etappe.

Het Italiaanse Liquigas, met drie buitenlanders, won vorige week de ploegentijdrit. Kopman Vincenzo Nibali droeg een paar dagen de roze leiderstrui. Er waren de laatste dagen wel tweede plaatsen voor Italianen: Damiano Cunego in de rit over de onverharde strade bianche in Toscane, Simone Stortoni (vorig jaar winnaar van de ‘baby-Giro’ voor beloften) op de Monte Terminillo, Filippo Pozzato in de sprint in Cava dei Tirreni en gisteren Fabio Sabatini. Alle kans nog op succes, al moest topsprinter Alessandro Petacchi zondag opgeven met bronchitis. Maar de Italiaanse renners kleuren de Giro minder dan vorige jaren.

Op verzoek van president Giorgio Napolitano gaat de rit van vandaag – met 262 kilometer door het middelgebergte van de Apennijnen de langste van deze Giro – naar L’Aquila, dat vorig jaar zwaar werd getroffen door een aardbeving. In de Abruzzen zorgden de Italiaanse toprenners vorig jaar tijdens een rustdag voor wat afleiding voor de daklozen door de getroffen gebieden te bezoeken. Danilo di Luca, kind van de streek, zette een actie op touw om geld in te zamelen. Hij glorieerde in L’Aquila in zijn paarse puntentrui, Stefano Garzelli toonde er de groene trui van het bergklassement.

Volksheld Di Luca (34) doet dit jaar niet meer mee. De Giro-winnaar van 2007 werd twee maanden na zijn tweede plaats van vorig jaar positief bevonden op cera, een variant van het verboden eiwithormoon epo. Zijn generatiegenoot Davide Rebellin (38) mag om dezelfde reden niet meedoen. Paolo Savoldelli en Paolo Bettini, die met hen sinds 2000 menig Giro kleur gaven, zijn al weer even gestopt.

Gevleugelde klimmers als Riccardo Ricco en Emanuele Sella dienden zich aan als nieuwe potentiële helden voor de Italiaanse tifosi, maar werden wegens doping geschorst en doen deze Giro niet mee. Michele Scarponi en Ivan Basso keerden vorig jaar juist terug nadat ze hun straf hadden uitgezeten. Zij probeerden zondag in de eerste bergrit even een aanvalletje, nog zonder succes. Inmiddels staan de volgende Italiaanse toppers alweer op non-actief omdat ze van doping worden beschuldigd: ex-wereldkampioen Alessandro Ballan en, vlak voor de start in Amsterdam, Tour-bergkoning Franco Pellizotti.

Giro-directeur Angelo Zomegnan legt een rechtstreeks verband tussen de tegenvallende Italiaanse prestaties en doping. „Er wordt met twee maten gemeten", zei hij tegen het Franse persbureau AFP. „In Italië worden renners veel meer gecontroleerd dan in de rest van de wereld. In tegenstelling tot Italië laten andere landen renners soms onbestraft.”

De argumentatie van de Zomegnan lijkt op die waarmee de Fransen eind jaren negentig spraken van cyclisme à deux vitesses, wielrennen op twee snelheden. De Franse renners zouden geen successen meer kunnen behalen in de Ronde van Frankrijk omdat de buitenlandse renners doping zouden gebruiken. Maar ook met de huidige keiharde aanpak van het dopingprobleem wordt de Tour gedomineerd door buitenlanders.

Ook Zomegnan, die veel geld verdiende met de eerste drie ritten in Nederland, heeft te maken met de internationalisering van de wielersport. Tot nu toe waren de ritzeges voor Amerika, Australië, Groot-Brittannië, Denemarken en België. De Kazach Aleksandr Vinokoerov vertrok vanmorgen in Lucera opnieuw in la maglia rosa.

En dan hebben de Italianen nog ‘geluk’ dat de prestigieuze Ronde van Californië door veel internationale toppers verkozen boven de Giro. David Zabriskie (Garmin) won gisteren in Santa Cruz een spectaculaire etappe en pakte de leiderstrui. De RadioShack-ploeg met Levi Leipheimer en Lance Armstrong, een dag eerder nog in de aanval, ligt op de loer. De Amerikanen heersen nog wel in hun eigen ronde.

    • Maarten Scholten