Willem II heeft snel 1,5 miljoen euro nodig

Voetbalclub Willem II heeft een acuut tekort van 1,5 miljoen euro. Als de gemeente binnen nu en tien dagen niet bijspringt, kan de club de salarissen van mei niet meer betalen. „Dan gaat er een ketting op de poort.” Dit maakte crisismanager Paul Bottelier (72) gistermiddag bekend.

Een dag eerder wist de Tilburgse voetbalclub in de play-offs zijn eredivisiestatus ternauwernood te behouden. Willem II won in de verlenging met 3-0 van Go Ahead Eagles. „Toen was ik letterlijk en figuurlijk dronken van euforie. Nu heb ik letterlijk en figuurlijk een kater”, zei bestuurslid Henk van Meel van supportersclub Willem II gisteren na de persconferentie. En: „Er valt vandaag geen lijk uit de kast, maar een heel kerkhof.”

Twee jaar geleden was Willem II nog een redelijk gezonde club met een eigen vermogen van 4 miljoen euro, volgens crisismanager Bottelier. Nu is de schuldenlast van de club opgelopen tot 4,8 miljoen euro. En voor het komende seizoen heeft Willem II een gat op de begroting van acht ton. Om de begroting rond te krijgen, zal de selectie worden teruggebracht van dertig naar twintig spelers, gaan salarissen omlaag en zullen op kantoor ontslagen vallen.

De club wil geen cent subsidie, maakte Bottelier duidelijk. Maar Willem II wil niet dat de gemeente aan de club verdient. De gemeente is bijvoorbeeld sinds 2004 eigenaar van het stadion en verhuurt dat aan Willem II. In 27 jaar tijd zal Tilburg 6 miljoen euro verdienen aan huuropbrengsten. Te gek, vindt Bottelier. Geef Willem II het geld terug dat het de afgelopen zes jaar te veel aan de gemeente heeft betaald, betoogde hij.

Na een spoedberaad met de raadsfracties onder leiding van tijdelijk burgemeester Ivo Opstelten benadrukte wethouder Jan Hamming (PvdA) van sportzaken gisteravond dat Tilburg zich verbonden voelt met Willem II. „Maar ik heb geen toezeggingen aan de club gedaan. Redding is alleen mogelijk als heel Tilburg achter Willem II gaat staan, inclusief het bedrijfsleven.”

    • Esther Wittenberg