Willem II doet beroep op gemeente

Voetbalclub Willem II heeft een acuut tekort van anderhalf miljoen euro. Als de gemeente binnen nu en tien dagen niet bijspringt, kan de club de salarissen van mei al niet meer betalen.

„Dan moet ik uitstel van betaling aanvragen”, zei crisismanager Paul Bottelier gisteren. „Dan gaat er een ketting op de poort.”

Een dag eerder wist de Tilburgse voetbalclub in de play-offs zijn eredivisiestatus ternauwernood te behouden. Willem II won in de verlenging met 3-0 van Go Ahead Eagles. „Toen was ik letterlijk en figuurlijk dronken van euforie. Nu heb ik letterlijk en figuurlijk een kater”, zei bestuurslid Henk van Meel van de supportersclub gistermiddag na de persconferentie waar Bottelier het nieuws van de acute problemen bekendmaakte. „Er valt vandaag geen lijk uit de kast, maar een heel kerkhof”, zei Van Meel.

Twee jaar geleden was Willem II volgens Bottelier nog een redelijk gezonde club met een eigen vermogen van vier miljoen euro. Nu is de schuldenlast van de club opgelopen tot 4,8 miljoen euro. Bottelier: „Wat er is gebeurd, getuigt niet van een solide financieel beleid van de clubleiding in de afgelopen jaren. En ook de controle daarop heeft niet goed gewerkt.”

Voor het komende seizoen heeft Willem II een gat op de begroting van acht ton. Om de begroting rond te krijgen zal de selectie worden teruggebracht van dertig naar twintig spelers, gaan salarissen omlaag en zullen op kantoor ontslagen vallen. De club heeft bij de KNVB uitstel aangevraagd voor het inleveren van de begroting en het herstelplan voor het seizoen 2010-2011. Die zouden voor 1 juni in Zeist binnen moeten zijn.

De club wil geen cent subsidie, maakte Bottelier duidelijk. Maar volgens hem is het niet de bedoeling dat de gemeente aan de club verdient. Tilburg is bijvoorbeeld sinds 2004 eigenaar van het stadion en verhuurt dat aan Willem II. In 27 jaar verdient Tilburg zes miljoen euro aan huuropbrengsten. Ongehoord, vindt Bottelier. Geef Willem II het geld terug dat het zes jaar te veel aan de gemeente heeft betaald, betoogde hij.

Tijdelijk burgemeester Ivo Opstelten hield een spoedberaad met de raadsfracties. Wethouder Jan Hamming (PvdA, sportzaken) benadrukte dat Tilburg zich verbonden voelt met Willem II. „Maar ik heb de club geen toezeggingen gedaan. De komende tien dagen gaan we met de club aan het werk om uit deze impasse te komen. Redding is alleen mogelijk als heel Tilburg achter Willem II gaat staan, inclusief het bedrijfsleven.”

Willem II kende een vreemd seizoen met drie trainerswisselingen. In februari werd Alfons Groenendijk ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Arno Pijpers volgde hem op, maar vertrok in april om gezondheidsredenen. Mark Schenning, trainer van de vrouwenploeg van Willem II, nam het kort over. En voor de laatste drie weken van het seizoen werd Theo de Jong uit China overgevlogen. Voor het volgende seizoen heeft de club op dit moment trainer noch hoofdsponsor. Crisismanager Bottelier: „En die zullen ook moeilijk te vinden zijn, gezien onze huidige financiële situatie.”

    • Esther Wittenberg