Wetenschap kort

Terrorisme maakt onderzoek duur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De in 2001 en 2002 aangenomen Amerikaanse wetten tegen bioterrorisme hebben het wetenschappelijk onderzoek op dat terrein zeer kostbaar gemaakt. Vóór 2002 konden voor elke miljoen dollar die daaraan werd gespendeerd zeventien artikelen over het gevaarlijke ebolavirus worden gepubliceerd. Na 2002 zakte dat tot drie. Voor de dodelijke antraxbacterie geldt iets dergelijks. Dit schrijft de online-editie van de Proceedings of the National Academy of Siences. De extra kosten ontstaan vooral door de administratieve rompslomp die onderzoekers wordt opgelegd.

Hersenen verraden bekend gezicht

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Op een hersenscan is te zien of iemand een gezicht denkt te herkennen of niet, schrijven onderzoekers in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online, 10 mei). Zij lieten proefpersonen 210 foto’s van gezichten bestuderen. Daarna gingen de proefpersonen een MRI-scanner in, waar ze 400 oude en nieuwe foto’s te zien kregen. Als ze een gezicht herkenden, moesten ze op een knopje drukken. Uit de hersenactiviteit konden de onderzoekers afleiden of een proefpersoon een gezicht ‘bekend’ vond of niet. De hersenscan laat geen onderscheid zien tussen echt herkennen of alleen maar denken dat een gezicht eerder is gezien.

Volkoren voedsel goed voor diabetici

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Mensen met suikerziekte type 2 hebben een kwart minder kans om vroegtijdig te overlijden als ze veel volkoren producten eten. Het effect ontstaat vooral door de zemelen, staat in een artikel dat het tijdschrift Circulation vorige week online heeft gezet. De onderzoekers denken dat zemelen het vetgehalte in het bloed en de bloeddruk verlagen.