Vruchtbaarheid terug met onrijpe eicellen

Eierstokken kunnen veel meer bevruchtbare eicellen opleveren dan gebruikelijk. Het betekent dat vrouwen die bijvoorbeeld al kort na hun dertigste onvruchtbaar worden omdat de voorraad eicellen in hun eierstokken is uitgeput, in de toekomst wellicht toch nog kinderen kunnen krijgen.

Dat schrijven Chinese, Japanse en Amerikaanse vruchtbaarheidsdeskundigen in een gisteren online gepubliceerd artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Zij wisten eicellen in het primitiefste stadium van hun ontwikkeling massaal te laten rijpen. Dat deden ze door de muizen twee chemische stoffen toe te dienen.

De onderzoekers denken dat hun methode ook bruikbaar is voor het behoud van bedreigde diersoorten.

Meisjesbaby’s worden geboren met ongeveer twee miljoen onrijpe, ‘slapende’ eicellen in hun eierstokken. Bij de eerste menstruatie zijn er daar nog 400.000 van over. Elke maand ontwaken er daarna ongeveer 2.000 uit hun ‘slapende’ toestand. Eén, soms twee rijpen dan maandelijks tot een rijpe cel.

Bij een reageerbuisbevruchting (ivf) krijgen vrouwen met een kinderwens een hormonale stimulatie. Dat zijn echter hormonen die alleen het laatste stadium van de eicelrijping verzorgen.

De onderzoekers wisten met een nieuwe techniek veel ‘slapende’ eicellen te stimuleren. In een experiment met muizen verkregen ze genoeg rijpe eicellen voor 118 embryo’s, waar uiteindelijk, bij draagmoedermuizen, 20 jongen werden geboren. Die werden gezond volwassen en waren zelf weer vruchtbaar.