Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Eénvandaag. „Stop de kwalijke uitwassen van de huidige consumptiemaatschappij!” Dominee Billy van de Amerikaanse Church of Life After Shopping bindt de strijd aan tegen het overmatig consumeren. In een reportage wordt de dominee gevolgd tijdens een creditcard-uitdrijving in De Duif in Amsterdam. Op deze manier wil hij de gelovigen van hun koopverslaving afhelpen. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Na een crematie worden gouden vullingen en kunstheupen uit de as gehaald, waarbij de opbrengst is bestemd voor een goed doel. Maar hoe zorgvuldig gaan crematoria om met al dat kostbare edelmetaal? Uit een onderzoek over een periode van een jaar blijkt dat lang niet al het overgebleven goud de goededoelenpot bereikt. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Reclamemaker Johan Kramer, bekend van het reclamebureau KesselsKramer, vertelt over de speelfilm Johan Primero die hij heeft gemaakt. De film gaat over een voetbalfan die uit bijgeloof dagelijks in zijn 2CV vijftig rondjes om het stadion van FC Barcelona rijdt. Saxofonist Hans Dulfer is ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag te gast met dochter Candy en vrouw Inge. Tafeldame is Yvon Jaspers. Ned.3, 19.30-20.21u.

Knevel & Van den Brink. De VVD hervat de verkiezingscampagne. Lijsttrekker Mark Rutter vertelt erover. Henk Werson, coördinator bij het Expertisecentrum Mensenhandel van de KLPD, kijkt vooruit naar een documentaire over jonge pooiers, die morgen op Ned.3 wordt uitgezonden. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Het Academisch Ziekenhuis. Programmaserie over medische innovaties. Artsen proberen het leven van een tweeling te redden terwijl de baby’s zich nog in de buik van de moeder bevinden. Bij de veertienjarige Maaike werd recentelijk de stofwisselingsziekte MLD geconstateerd en zij ondergaat een stamceltransplantatie uit navelstrengbloed. Ned.1, 19.25-20.00u.

Koppen XL: Jongeren in de prostitutie. Zoran is amper twaalf wanneer hij wordt opgepakt omdat hij zich prostitueert aan het Parijse Noord-Station. Volgens een conservatieve schatting zijn er in Frankrijk zo’n 18.000 prostituees, eenderde van hen is minderjarig. En het gaat zowel om jongens als meisjes. Maar lang niet alle minderjarigen worden er door anderen toe gedwongen. Op amper een kilometer van de Champs-Elysées hangen Franse jongeren rond die hun lichaam verkopen, vaak om drugs en drank te kunnen betalen. Eén, 21.30-22.05u.

The story of science: Power, proof and passion. Documentaireserie over de invloed van de wetenschap op de maatschappelijke ontwikkelingen. De huidige generatie heeft de meeste honger naar energie. Deze aflevering laat zien hoe de drijfkracht in de loop van de geschiedenis tot stand is gekomen: van wind via stoom tot atoomkracht. In het verleden werd de drang om nieuwe bronnen van energie te exploiteren geleid door praktische mannen die geld wilden verdienen. Hun ideeën en uitvindingen brachten fortuinen op en veranderden de loop van de geschiedenis. Maar het duurde nog tientallen jaren voordat de wetenschap energie kon verklaren in plaats van enkel beschrijven. BBC 2, 22.00-23.00u.

37°: Traumprinz aus der Ferne. Drie portretten van vrouwen die met een (jongere)Tünesiër zijn getrouwd omdat zij geloofden hun droomprins te hebben gevonden. Verliefdheid tegenover cultuurverschillen, afkeurende schoonfamilie, ontrouw en geldbelustheid. ZDF, 22.15-22.45u.

De wortel van het kwaad: Het geloofsvirus. De wetenschapper Richard Dawkins ziet geloof als een kwalijk virus dat van generatie op generatie doorgegeven wordt. Het leidt tot een verwrongen en starre moraal. Dawkins bezoekt diverse gelovigen, teneinde ze beter te kunnen begrijpen. Hij komt tot de conclusie dat hij mensen die ‘gematigd geloven’ het ergst vindt: sommige bijbelverhalen geloven zij wel, andere niet. Zo worden én de Bijbel én het gezonde verstand verraden. Ned.2, 23.25-0.15u.

Cannes Filmfestival 2010. Verslag van de 63ste editie van het Cannes Filmfestival, gepresenteerd door Daphne Bunskoek. Zie ook het weblog op cinema.nl. Ned.2, 0.15-0.35u.

documentaire

Teledoc: Dichter bij Tanja. Filmmaker Leo de Boer gaat met behulp van Farc-kenner Liduine Zumpolle in Colombia op zoek naar Tanja Nijmeijer, de jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de guerrillabeweging FARC. Wat bezielt een Overijssels meisje om alle schepen achter zich te verbranden en zich bij een van de gewelddadigste guerrillabewegingen ter wereld aan te sluiten? Ned.2, 20.25-22.00u.

drama

Luther. Derde deel van een donkere, psychologische drama-misdaadserie met in de hoofdrol de briljante politiedetective met privéproblemen John Luther, gespeeld door Idris Elba. Luther onderzoekt de moord op de ouders van de hoogbegaafde Alice Morgan (Ruth Wilson) en verdenkt de jonge vrouw zelf, die hem daarop uitdaagt. BBC 1, 22.00-23.00u.