Vergelijking Joden met kakkerlakken leidt tot aangifte

Bij de Amsterdamse politie is aangifte gedaan tegen de columnist Hugo Borst. In een voetbalcolumn zou Borst de Joodse bevolking hebben beledigd en gediscrimineerd door kakkerlakken met Joden te vergelijken.

De aangifte is eind april op persoonlijke titel gedaan door een Amsterdamse politieman van Joodse komaf. Het politiekorps Amsterdam-Amstelland onderzoekt de kwestie, zegt een woordvoerder: „Het ligt voor de hand dat we de andere partij gaan horen.” Hugo Borst zegt „verbaasd” te zijn: „Ik wacht het wel af.”

In een column voor het AD schreef Borst in januari 2009 over de voetbalplaatjes van een supermarktketen. In het bijbehorende album zou bij Feyenoord een kakkerlak zijn afgebeeld; Ajax-supporters duiden aanhangers van Feyenoord vaak zo aan. Borst schrijft dat het beeld van de kakkerlak hem niets doet. „Integendeel. De kakkerlak is een indrukwekkend beest. De Jood onder de insecten. Want; Onuitroeibaar.”

Politieman Max Engelander zegt „in hoge mate te zijn gekwetst” door de tekst. „Mijn familie is door de Shoah bijna geheel uitgemoord. Zoals bijna bij elke Joodse familie”, heeft Engelander laten optekenen. „Door de uitspraak dat Joden op kakkerlakken lijken en onuitroeibaar zijn beledigt Borst een heel volk, te weten het Joodse volk.”

Niet waar, zegt Herman Loonstein, advocaat van Borst. „Van discriminatie is helemaal geen sprake. Belediging is het ook niet, want Borst bedoelde de vergelijking juist als een compliment. Van alleen ‘De Jood onder de insecten’ had ieder het zijne kunnen denken. Maar Borst legt het uit met ‘onuitroeibaar’. Joden zijn tenslotte het oudste volk op aarde, dat tal van pogingen tot uitroeiing heeft overleefd. En dan prijst Borst ook nog het grote aanpassingsvermogen van kakkerlakken en Joden.”

    • Karel Berkhout