Thaise betogers negeren ultimatum van regering

Het ultimatum dat de Thaise regering heeft gesteld aan de demonstranten om hun kampement in het centrum van Bangkok te verlaten, is gisteren verlopen. De ongeveer vijfduizend ‘rode shirts’, zoals de demonstraten genoemd worden, hebben geen aanstalten gemaakt om de stad te verlaten en eisen dat het regeringleger de blokkades rond hun kampement opheft. Gisteravond laat was het leger nog niet begonnen met het ontzetten van deze ‘Red Zone’.

Op andere plekken in het centrum schoot het leger met scherp op demonstranten die autobanden in brand staken om het leger het zicht te ontnemen.

Een van de demonstrantenleiders sprak gisteren kort telefonisch met een vertegenwoordiger van de regering. Ze konden echter geen wapenstilstand overeenkomen. Het was de eerste keer dat ze elkaar spraken sinds donderdag gevechten uitbraken in de hoofdstad. Zondag hadden de rode shirts een voorstel gedaan voor onderhandelingen, onder bemiddeling van de Verenigde Naties. Dat voorstel wees de regering af.

De afgelopen dagen kostten de gevechten 37 mensen het leven. Gisterochtend overleed eveneens de overgelopen generaal-majoor Khattiya Sawasdipol. Hij werd vorige week in zijn hoofd geschoten terwijl hij op straat met een verslaggever stond te praten. De regering verdacht hem van granaataanslagen rond protesten van de rode shirts.

Khattiya bereikte de idoolstatus met boeken over geheime operaties in Vietnam en Indonesië. Hij raakte bij het leger uit de gratie toen hij in 2008 zei dat hij de toenmalige regering met wapens wilde verdedigen tegen een militaire coup. Later voegde hij zich bij de rode shirts, waar hij zelfs voor sommige protestleiders te radicaal was.

De protesten breidden zich gisteren uit tot buiten de hoofdstad. In Chiang Mai, in het noorden van Thailand, brandde een militair voertuig uit. Ook in het noordoosten van het land gingen demonstraten ondanks een verbod op samenscholing de straat op. (AP, BBC)