SNS heeft 4,25 mld in Zuid-Europa uitstaan

SNS Reaal heeft voor 4,25 miljard euro staatsleningen in Zuid-Europa en Ierland uitstaan. Dat heeft de bank-verzekeraar vanmorgen bekendgemaakt.

SNS Reaal heeft 150 miljoen euro in Griekse staatsobligaties zitten, 58 miljoen in Portugese, 374 miljoen in Ierse en 837 miljoen in Spaanse. Het grootste deel (2,3 miljard) van de portefeuille is belegd in Italiaanse staatspapier.

De investeringen zijn belangrijk omdat de financiële markten er rekening mee houden dat deze landen in de toekomst mogelijk niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Griekenland moest worden gered door de Europese Unie omdat de kans bestond dat het land zijn leningen niet meer kon betalen. Portugal en Spanje hebben inmiddels forse bezuinigingen aangekondigd om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

In totaal heeft SNS Reaal 17 miljard geïnvesteerd in staatsobligaties. Het grootste deel daarvan – bijna 13 miljard – zit in veiligere leningen zoals Duits, Frans en Nederlands schuldpapier.

Het concern uit Utrecht heeft iets meer geïnvesteerd in Zuid-Europa dan andere financiële instituten. Concurrent ING zei vorige week een portefeuille met Zuid-Europese obligaties te hebben van 3,2 miljard euro. Verzekeraar Delta Lloyd heeft nog 2,14 miljard uitstaan en Aegon een kleine 2 miljard euro.

SNS Reaal boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 42 miljoen euro vergeleken met een verlies van 4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winststijging kwam geheel voor rekening van de verzekeringstak.