Renate Dorresteins glossy

Verdachte Elsbeth E. en veel Schotland in nieuw glimblad over en door auteur Renate Dorrestein.

Na de Linda, de Matthijs, de Youp, de Maarten, de Gerda en natuurlijk het oerblad van de persoonlijkheidsglossy’s, de Oprah is er de Renate. Dat wil zeggen, een echt glimblad of glossy mag je het niet noemen, want het is min of meer literair en het blad heet ook niet Renate. De officiële titel is Volgens Renate Dorrestein. Uitgeverij Veen bedacht de bladformule voor Volgens...: het is een tijdschrift over en door steeds een andere populaire schrijver of schrijfster. Renate Dorrestein is de eerste die het blad mocht samenstellen. Vanaf vandaag ligt het in de winkel. Dorrestein neemt ons mee op een met vele kleurenfoto’s verluchte reisreportage door Schotland. Ze houdt van dat land en het speelt in haar recente boek De leesclub een grote rol. Ze nodigde Franca Treur, die onlangs debuteerde met haar roman Dorsvloer vol confetti, uit om te schrijven over haar eerste Boekenbal-ervaringen. Wederom met veel kleurenfoto’s. We zien een beeldreportage van Dorresteins privédomein, het huis waar ze woont en werkt. Ze geeft schrijftips (‘geen zelfexpressie’) en schrijft een lang artikel vol passie over de schrijver die zij zelf erg bewondert, de Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut: „Hij heeft het in feite maar over een ding: het belang van menselijk fatsoen.”

Ook doet Dorrestein verslag van hoe ze samen met een Hilversumse damesleesclub over haar boek De Leesclub praat. Het is een smakelijk blad, dat soms naar meer doet verlangen. Zo is er een bijdrage met een scherp randje, de rubriek Recht en Recensie, geschreven door advocaat en juridisch media-adviseur Hans Bousie, die in algemene termen schrijft over wat hij ervaart als de te grote macht van recensenten. Door onheuse kritieken gekwetste auteurs zijn volgens hem machteloos, en recensenten in Nederland hebben ‘onvoldoende zelfreinigend vermogen’. Nergens wordt de door Dorrestein uitgenodigde jurist specifiek, maar bij zijn artikel (en op de cover) staat een fotootje van NRC Handelsblad-recensent Elsbeth Etty, met een balkje voor haar ogen. Het onderschrift luidt: Elsbeth E. Het is duidelijk dat E. hier de verdachte is. Dat maakt nieuwsgierig naar de misdaad waaraan E. zich volgens Dorrestein schuldig heeft gemaakt. In het blad geen letter daarover, maar de archieven van deze krant tonen dat Etty op 19 februari dit jaar De leesclub negatief besprak onder de kop Zeven mutsen op een wrakke schuit. Alleen voor de vele voetnoten, waarin Schotland passievol belicht wordt, kan Etty waardering opbrengen. Laat dat nu ruim aan bod komen in dit eerste nummer van Volgens.

Tijdschrift Volgens Renate Dorrestein, 100 pagina’s, uitgeverij Veen, 6,95 euro

    • Paul Steenhuis