Regering Thailand weigert aanbod dialoog

De Thaise regering heeft vandaag een aanbod voor nieuwe gesprekken met de demonstranten van de roodhemdenbeweging afgewezen. Daarmee wordt het minder waarschijnlijk dat de gewelddadige confrontaties tussen leger en betogers, die sinds donderdag 38 levens eisten en verschillende buurten in Bangkok onveilig maken, snel zullen eindigen.

De protestleiders lieten eerder weten akkoord te gaan met bemiddeling door een groep senatoren. Maar de regering stelt als voorwaarde dat de rode shirts eerst hun protest beëindigen. Hun demonstratie duurt nu ruim twee maanden, waarin 67 doden vielen.

Een deadline om het protest op te breken verliep gisteren zonder gevolgen. Het leger maakt nog geen aanstalten om de demonstranten, die het belangrijkste winkeldistrict bezet houden, met geweld te verwijderen. Een woordvoerder zei dat het leger zal doorgaan met het blokkeren van het protestkamp. Gisteren konden betogers en voorraden echter nog naar binnen.

Sinds gisteravond was het in de stad rustiger dan in voorgaande dagen, maar de situatie blijft gespannen. In verschillende delen van de stad staan militairen en groepjes demonstranten tegenover elkaar, en er zijn aanhoudende berichten over schietpartijen en explosies. De rode shirts hebben intussen op minstens twee andere plaatsen in de stad een podium opgezet, om het protest voort te zetten als hun belangrijkste kamp wordt opgebroken.

In de hoop dat mensen zoveel mogelijk binnen blijven, heeft de regering de vakantieperiode verlengd. De scholen blijven dicht. Veel winkels in het centrum van Bangkok zijn gesloten.

De regering zei gisteren dat onder de rode shirts terroristen schuilen die schieten op reddingswerkers, journalisten en onschuldige omstanders. Een twaalfjarige jongen werd gearresteerd, omdat hij enkele gebouwen in brand zou hebben gestoken.

De rode shirts eisen dat premier Abhisit het parlement ontbindt en verkiezingen uitschrijft, omdat zij vinden dat hij op ondemocratische wijze aan de macht is gekomen. Vorige week wezen zij een voorstel tot vervroegde verkiezingen af.