Rawagede is niet verjaard

Professor Van der Burght is terecht verontwaardigd over de Nederlandse houding tegenover de bewoners van Rawagede (Brieven, 15 mei). Die moord op vele onschuldige bewoners is zogenaamd verjaard. Hoe komt men erbij?

In dit land zijn in 1944 in Putten vele huizen in brand gestoken en honderden onschuldige mannen weggevoerd naar concentratiekampen als wraak voor een aanslag op Duitse militairen. Velen van hen overleefden dat niet. Is dat verjaard? Neen! Nederland wil dat er in Duitsland een bejaarde man wordt vervolgd omdat hij in de Tweede Wereldoorlog drie verzetsmensen vermoordde. Is dat verjaard? Neen! Servië mag van Nederland pas tot de EU toetreden als Mladic uitgeleverd is aan het Joegoslavië-tribunaal. Oorlogsmisdaden verjaren immers niet! Inderdaad schaamteloos, zoals Van der Burght schrijft. Nog schaamtelozer is het als het hierbij blijft.

D.J. Bekedam

Zeist

    • D.J. Bekedam