Ophef om partizaan

Op de stokoude Russische ex-partizaan Vitali Kononov rust een zware last. Zijn persoon staat centraal bij het binnenkort uiteensplijten van Europa langs oude scheidslijnen.

Tenminste, zo ziet het Kremlin het. Dat reageerde gisteren furieus op de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de veroordeling van de 87-jarige Kononov, in 2004, voor het plegen van oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog juist was. Het Kremlin ziet dat als „een poging om nieuwe verdeellijnen te tekenen in Europa”. Het Hof „stemt zo in feite in met degenen [...] die de nazi’s en hun handlangers willen rehabiliteren”.

Partizaan Kononov werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger achter de vijandelijke Duitse linies in Letland gedropt. Tijdens een nachtelijke borrel in het dorpje Mazie Bati , gekleed in gestolen Duitse uniformen, ontlokte hij negen inwoners dat ze Duitse soldaten hadden geholpen om andere partizanen op te pakken. Daarop leegden hij en zijn eenheid hun mitrailleurs op de negen.

In 2004, werd hij hiervoor door een Letse rechtbank veroordeeld. Rusland reageerde woest. Het was een poging tot geschiedsvervalsing. Kononov was een held die had meegeholpen om Europa te bevrijden van het nazi-juk.

Kononov zelf ging in beroep. Zijn daden zouden legitiem geweest zijn in de strijd tegen Hitler-Duitsland. Een Lets Hof van beroep bepaalde dat het proces tegen Kononov illegaal was. Dat besluit werd gisteren verworpen.