Onvoorspelbare spirituele trip door het universum

cd beats

Flying Lotus - Cosmogramma *****

Flying Lotus is de Jimi Hendrix van de beatgeneratie, volgens BBC-radiopresentator Mary Anne Hobbs. En ze heeft een punt. Qua virtuositeit, originaliteit en beheersing van zijn instrument is hij op dit moment onovertroffen.

Flying Lotus (Steve Ellison) brak in twee jaar geleden door met zijn tweede album Los Angeles, dat unaniem werd onthaald als een baanbrekende plaat. En met reden: met Los Angeles liet Flying Lotus zien wat voor opwindende nieuwe wegen hij met hiphop kon inslaan door experimentele beats te combineren met jazz en soul.

Op zijn nieuwe album Cosmogramma doet hij daar nog een behoorlijk schepje bovenop. Waar Los Angeles de weerslag is van het leven in de grote stad, daar is Cosmogramma het equivalent van een trip door het universum: onvoorspelbaar, spiritueel en meeslepend. De plaat is eigenlijk één lange compositie van drie kwartier, die uiteen valt in zeventien nummers van twee tot drie minuten.

Opnieuw komt er een adembenemende hoeveelheid stijlen voorbij. Schijnbaar moeiteloos mixt hij freejazz, psychedelica en elektronica tot een geheel eigen geluidstaal. De freejazz van zijn tante Alice Coltrane voert de boventoon; Flying Lotus heeft gezegd dat het album een ode aan haar is. We horen gesamplede saxofoonriedels, basloopjes en akkoorden van de Fender Rhodes-piano. De harp speelt een prominente rol, met hemels getokkel over de kubistische beats en schokkerige ritmes.

Cosmogramma is met zijn abrupte overgangen niet makkelijk te behappen, maar wie bereid is de trip uit te zitten, heeft een louterende luisterervaring gehad.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer