Nederland kort

CDA, VVD en PVV hebben weinig tot niets met natuur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In de Tweede Kamer hebben CDA, VVD, PVV, SGP en het Kamerlid Verdonk „weinig tot niets met natuur”. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties naar het stemgedrag bij 309 moties en amendementen tijdens het kabinet-Balkenende IV van 2007 tot aan de val in februari dit jaar. „Deze politieke partijen zien natuur als luxe, als een sluitpost. Dat is hetzelfde als zeggen dat je het belangrijk vindt om een mooi huis te bouwen, terwijl je bezuinigt op het leggen van de fundering”, aldus de onderzoekers. Oud-minister Cees Veerman (CDA), voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten, is „nogal teleurgesteld” in met name het CDA. „Een belangrijke opgave is dat we komen tot een nieuwe harmonie in het landelijk gebied tussen landbouw en natuur.” In de Tweede Kamer heeft GroenLinks het meeste op met natuur, zo blijkt. Op zeer korte afstand volgen Partij voor de Dieren, D66 en SP. De „matige score” van PvdA en ChristenUnie wordt verklaard doordat zij „regelmatig” met coalitiepartner CDA mee stemden.

Ouders voor kortere zomervakantie

Den Haag. De meeste ouders kunnen zich vinden in het voornemen van demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) om de zomervakantie in het voortgezet onderwijs samen te laten vallen met die van het basisonderwijs. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan het ministerie van OCW de resultaten gisteren naar buiten bracht. 71 procent van de ondervraagde ouders steunt dat voorstel. Een voorstel om de vakantie met een week in te korten, zodat die net zo lang duurt als die van het basisonderwijs, namelijk zes weken, kan rekenen op de steun van bijna 53 procent van de ouders. In plaats van de zevende week zomervakantie krijgen leerlingen vijf roostervrije dagen. (ANP)

Weer praktijk van neptandarts gesloten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft vorige week bevolen een tandartspraktijk in Barendrecht te sluiten. De inspectie trof iemand aan die zich voordeed als tandarts, maar daarvoor geen opleiding had. De ‘tandarts’ heeft zijn praktijk nu voor onbepaalde tijd gesloten. De ‘tandarts’ boorde, legde vullingen aan en deed wortelkanaalbehandelingen . Vorig jaar sloot de IGZ van hem al de praktijk ‘Maxima’, die vestigingen had in Zeist, Bloemendaal en Barendrecht.