Nederland & Europa kort

Kroes: helft van de groei in Europa is te danken aan ICT

BRUSSEL. De productiegroei in Europa van de afgelopen vijftien jaar is voor de helft terug te voeren op informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zegt dat in een gisteren gepubliceerd rapport. Daarin staat ook dat zes op de tien Europeanen regelmatig gebruik maken van internet. Bij 48 procent is dat dagelijks het geval. De EU blijft daarmee iets achter bij de Verenigde Staten, waar 56 procent dagelijks internet. Volgens Kroes blijkt uit de cijfers dat de ICT-sector een van de belangrijkste aanjagers is van de Europese economie. Kroes noemde eerder 2013 als tijdstip waarop alle Europeanen over breedbandinternet moeten kunnen beschikken. (ANP)

Detailhandel is tegen duurzame labels

LEIDSCHENDAM. De Nederlandse detailhandel ziet niets in een Europees plan om etiketten in te voeren voor kleding buiten de Europese Unie waardoor consumenten kunnen zien waar de kleding is geproduceerd. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland spreekt van „zinloze labels”, omdat nog steeds niet duidelijk zal zijn of de kleding duurzaam is geproduceerd. Het gaat om zogenoemde ‘land van oorsprong-etiketten’, waarvoor een commissie voor consumentenbescherming van het Europees Parlement zich uitspreekt. Bij de bepaling van het land van oorsprong wordt gekeken naar de locatie waar de kleding uiteindelijk is vervaardigd. Dat hoeft echter niet te betekenen dat mensenrechten zijn gerespecteerd, omdat niets wordt gezegd over de locatie waar bijvoorbeeld de katoen is geplukt, aldus Detailhandel Nederland. (ANP)