Mooi weer

Eindelijk knapt het weer wat duurzamer op met een serie droge dagen, flink wat zon en hogere temperaturen. Gisteren groeiden buien in het binnenland nog uit tot enkele zware exemplaren. In Nijmegen viel hagel. Bovendien onweerde het stevig.

Vandaag stabiliseerde de atmosfeer onder invloed van een hogedrukgebied. Bovendien verdreef een noordelijke stroming de aswolk van de IJslandse vulkaan. De as was bij zonsondergang en zonsopkomst vanmorgen heel goed zichtbaar: vale of grijze horizontale banden die evenwijdig aan elkaar afsteken tegen de lichte lucht erachter.

Vannacht is het rustig en vrij helder weer. De temperatuur daalt tot 4 à 5 graden in het binnenland. Morgen schijnt de zon uitbundig, maar van een regengebied boven Duitsland waait wat bewolking af. Vooral in Twente, de Achterhoek en Limburg gaat de zon af en toe schuil. Waarschijnlijk blijft het er wel droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12 graden op de Wadden tot lokaal 17 graden in Brabant.

Donderdag tot en met zaterdag handhaaft het droge en vaak vrij zonnige weer zich. Elke dag wordt het iets warmer met zaterdag landinwaarts 20-22 graden. Eerste Pinksterdag dreigt koelere lucht vanuit het noordwesten maar blijft het nog vrij mooi en warm weer, maandag wordt het waarschijnlijk wel beduidend koeler.