Leven is kunst, omarm het toeval

Voor het Autodidactisch Front zijn kunst en leven één.

Met hun gerestaureerde boot passen ze in een lange traditie van activistische en varende kunstenaars.

De Rotterdamse Landenbuurt is een rustige, doodgewone woonwijk in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven. De buurt bestaat uit lange rijen portiekwoningen van drie à vier verdiepingen hoog, die zo rond 1940 zijn gebouwd. Andere delen van Delfshaven komen nog weleens in het nieuws wegens drugsoverlast of andere grotestadsproblematiek, maar de Landenbuurt niet. Hier gebeurt nooit iets. Althans, niet in het zicht.

Maar juist hier, achter een van de vele identieke huizenblokken, in door Gammaschuttingen afgeschermde tuintjes, is de laatste maanden gewerkt aan een kunstwerk dat de wereldzeeën moet veroveren. Het Autodidactisch Front, een klein groepje Rotterdamse kunstenaars, restaureert er een grote boot. Deze kregen ze aangeboden van een bekende, die daarbij waarschuwde voor de staat van de romp. Er zat een gat in van vijf meter doorsnee. „Geeft niets, hebben we wat te doen”, zeiden de kunstenaars. Dankzij de straatnaam, Russische straat, hoefden ze ook niet na te denken over een bestemming. Zodra de boot zeewaardig is, kiezen ze het ruime sop richting Rusland, het grote avontuur tegemoet.

Het bouwen van een boot past in de levenskunstfilosofie van deze nog jonge kunstenaars – vorig jaar verlieten de meesten van hen de Rotterdamse Willem de Kooning Academie – zo autodidactisch zijn ze dus niet. Een rode draad in hun optimistische werk is het vormgeven van het leven. Zo opende het Front een postkantoor: iedereen die een brief inlevert, mits met mooie zelfgemaakte postzegel, krijgt de garantie dat de brief persoonlijk wordt afgeleverd bij de geadresseerde. Misschien kan die boot daar straks ook nog bij helpen.

Boten spreken tot de verbeelding, niet alleen bij zeilmeisjes, ook bij kunstenaars. Het anker lichten, koers bepalen, de elementen trotseren – beschrijf een boottocht en je hebt al tal van metaforen voor een eigengereide levensloop vol avontuur. Afgelopen zomer werd nog een groot bootproject uitgevoerd waarmee een groep jonge kunstenaars afstudeerde aan de Minerva Academie in Groningen. Eerst bouwden ze een dorp in een weiland, maar dat werd in brand gestoken. Niet snel uit het veld geslagen, bouwden ze vervolgens samen een boot.

Net als hun Rotterdamse leeftijdgenoten wilden ook de Groningers kunst en leven doen versmelten. Wie welk deel van de boot had gebouwd, verklapten ze niet. Het ging om het samenwerken. Gehuld in zelfgemaakte zeemanskleding voeren ze per boot de stad door. Ze hielden kippen op de boot, bakten frieten voor passanten en musiceerden op zelfgemaakte instrumenten. Het plan was om vervolgens in Frankrijk een festival te improviseren om geld in te zamelen voor hulpbehoevende kamelen. Maar dat werd afgeblazen.

Deze kunstacties staan niet op zichzelf. In de afgelopen honderd jaar was de botenbouwende kunstenaar een terugkerend fenomeen dat zich doorgaans onttrekt aan het zicht van het grote publiek en ook van veel kunsthistorici. Avontuurlijke levenskunst schuwt vaak de massa en de media. Zo is er de zeevarende avonturier Arthur Cravan, die een buitengewoon boeiende kunstenaar en dichter was. Met tal van pseudoniemen, valse paspoorten en oplichterij verplaatste hij zich een eeuw geleden over de wereld.

Cravan was een vriend van andere kunstenaars, zoals Marcel Duchamp en Francis Picabia. Duchamp noemde hem ‘de ziel van Dada’. Dat sloeg op Cravans criminele inslag, zijn landloperij, luidruchtige dronkenschap en scandaleuze optredens in de kunstwereld.

Cravan nam in 1918 de boot naar Mexico om aan de dienstplicht te ontkomen. Daar verdween hij spoorloos. De vermeende bootavonturen van Cravans kompanen Duchamp en Picabia zijn al even mysterieus. Volgens het boek Dada uit de koffer van de Spanjaard Enrique Vila-Matas behoorden zij tot een kunstenaarsgenootschap, het Collectief der draagbaren, waarvan de leden niets meer mochten bezitten dan wat in een koffer paste. Picabia zou in 1924 een openbaring hebben gehad: de Afrikaanse stad Port Actif klonk bijna als ‘portatif’, draagbaar! Een dag later zaten hij en zijn Surrealistenvrienden, onder wie Duchamp en Jacques Rigaut, op de boot. Eenmaal in Port Actif gingen ze in de plaatselijke kroeg zitten, helemaal klaar om nieuwe tekenen te ontvangen en het onbekende te omarmen. Waarschijnlijk sloeg de verveling toe, want ze keerden teleurgesteld terug naar Europa.

De parallellen met zeevarende en botenbouwende kunstenaars van nu liggen voor de hand. Ook zij zijn jong en verheffen hun leven tot kunst door het toeval te verwelkomen – een anagram van een Afrikaanse stad, een straatnaam in de Landenbuurt, of een verhaal over zielige kamelen in Oost-Europa.

Wie een beetje de kunstgeschiedenis induikt, ontdekt de ene botenbouwer na de andere. Vooral in de jaren zestig en zeventig deden boten het goed. De jonge avonturier Bas Jan Ader besloot na enkele grote zeereizen kunstenaar te worden en videoperformances te maken over spanning en noodlot. In 1975 voer Ader met een bootje de zee op om nooit meer terug te keren – 33 jaar oud, twee jaar ouder dan Cravan. „De zee, het land, de kunstenaar heeft veel verdriet. Wetend dat ook zij niet meer zullen zijn”, is een melancholieke uitspraak van Ader.

In de jaren zeventig was de kunst volop in beweging. Performance- en conceptuele kunstenaars promoveerden daden en ideeën tot kunstwerk – zodat ook een daad als wegvaren een kunstwerk kon zijn.

Omstreeks 1970 waarschuwden de Situationisten, een politiek geëngageerde avant-gardebeweging die in 1957 was opgericht, voor het gevaar dat de media alle cultuur als kant-en-klaar vertier voor de massa opdienden. Dat gevaar kon je als kunstenaar volgens de Situationisten alleen ontduiken via kluizenaarschap, vrije liefde, dronkenschap en een vergeetachtig en vluchtig leven. Ook vanuit die filosofie is wegvaren een oplossing.

Kunstenaars van nu willen het systeem niet meer omverwerpen, maar schoonheid creëren, en interactie. Gebaande paden benutten ze waar het hun uitkomt. De Groningers werken met vergunningen en de Rotterdammers zoeken contact met kunstinstellingen.

Enkele maanden geleden werd bekend dat kunstenaar Ahmet Ögüt – met subsidie van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst – Bas Jan Aders boot heeft nagebouwd en dat deze nu, een stuk veiliger, over het IJ vaart bij de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.

Het avontuur in de kunst is nu volledig geaccepteerd. Het past in het ideaalbeeld van artistieke vrijheid en individualiteit dat de Nederlandse kunstsubsidiënten hoog willen houden. Maar dit soort avontuurlijke kunst kan dus ook op een verrassende manier maatschappelijk betrokken zijn. Geëngageerde kunst wordt vaak weggezet als dienstbaar en inferieur, maar Nederland heeft juist een mooie traditie in beeldende kunst die een bijdrage wil leveren aan een betere wereld, zonder dat ze ophoudt met dromen.

Misschien is dat nog wel de mooiste les van deze kunstgeschiedenis van zeevaarders en botenbouwers: hoe avontuurlijke kunst past in een anarchistische avant-garde, maar tegelijk onze wereld probeert te verbeteren. Ook al zult u er misschien nooit meer iets van horen.

Ahmet Ögüt vaart op 28, 29 en 30 mei met zijn replica van het bootje van Bas Jan Ader tussen het Centraal Station in Amsterdam en de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord heen en weer, onder de noemer ‘Guppy 13 vs Ocean Wave, a Bas Jan Ader Experience’. Inl: www.tolhuistuin.nl

    • Sandra Smets