Kort nieuws Wetenschap

Geen hersentumor door veel mobiel telefoneren

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 18 mei. Veelvuldig gebruik van een mobiele telefoon blijkt de kans op een hersentumor niet te vergroten. De grootste studie tot dusver heeft geen statistisch overtuigend verband tussen bellen en kanker gevonden. Dit bericht deze week de International Journal of Epidemiology. Voor de ‘Interphone-studie’ is het belgedrag van mensen in dertien landen onderzocht. Vijfduizend patiënten die tussen 2000 en 2004 een hersentumor kregen werden vergeleken met evenveel gezonde mensen uit dezelfde omgeving. Alleen mensen tussen 30 en 59 jaar deden mee, anderen zouden niet genoeg gebeld hebben. Er is weinig bijzonders ontdekt. Het voorkomen van hersentumoren in landen waar veel mobiel gebeld wordt is ook niet hoger dan elders.

Natuurlijk gif heeft pijnlijk bijeffect

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 18 mei. China kampt met een keverplaag, doordat op grote schaal genetisch gemanipuleerd Bt-katoen geplant is. Dat berichtten Chinese landbouwwetenschappers afgelopen vrijdag in Science. Bijna alle Chinese katoenboeren zijn het afgelopen decennium Bt-katoen gaan verbouwen. Dat is een genetisch gemanipuleerd katoenras dat een natuurlijke gifstof produceert (Bt-toxine). Die doodt de schadelijke rupsen van de katoendaguil. Boeren gebruiken sindsdien veel minder pesticide. Dat is in principe milieuvriendelijk, want gangbare pesticiden doden meer verschillende diertjes dan Bt-toxine. Nu blijkt echter het nadeel: allerlei wantsen, die bestand zijn tegen Bt, nemen hun plaats in. Vanuit de katoenplantages overspoelen de wantsen bovendien boomgaarden in de regio. De boeren moeten nu alsnog pesticiden spuiten.

Autist heeft prima spiegelneuronen

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 18 mei. Autisten hebben net zulke goede spiegelneuronen in hun hersenen als niet-autisten. Spiegelneuronen reageren als iemand anders een beweging maakt. In een onderzoek onder dertien autisten en tien niet-autisten dat vorige week werd gepubliceerd in Neuron, werd tussen beide groepen geen verschil gevonden. Spiegelneuronen werden 15 jaar geleden ontdekt bij makaken en zijn sindsdien ook bij mensen gevonden. Autisme is een stoornis die zich kenmerkt door een gebrekkig invoelingsvermogen in de gevoelens en gedachten van anderen. De laatste jaren wordt steeds vaker vermoed dat deze stoornis mede veroorzaakt wordt door een slecht functionerend spiegelneuronensysteem, dat cruciaal lijkt voor een goed invoelingsvermogen. En in een aantal onderzoeken werd ook gevonden dat spiegelneuronen bij autisten niet erg best werken. Nu is er weer twijfel.

Vermogenskloof

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 18 mei. De vermogenskloof tussen blanke en zwarte burgers van de Verenigde Staten is in de afgelopen 25 jaar vier maal zo groot geworden. Dit is het gevolg van het gevoerde economische beleid, zoals verlaging van de belasting op inkomsten uit investeringen en erfenissen. Dat beleid kwam ten goede aan de rijksten en zorgde voor blijvende discriminatie op de huizen-, krediet- en arbeidsmarkten. Dat blijkt uit een analyse die gisteren is gepubliceerd door het Institute on Assets and Social Policy (IASP). Veel Afro-Amerikanen hebben meer schulden dan vermogen. Tenminste een kwart van de Afro-Amerikaanse gezinnen heeft geen spaargeld of een eigen huis om op terug te vallen in geval van economische tegenslag.