Kort nieuws Kunst

Schilder en dichter Walasse Ting(81) overleden

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 18 mei. De Chinese beeldend kunstenaar en dichter Walasse Ting (81) is maandag overleden. Hij heeft lange tijd in Amsterdam gewoond. Zijn dochter heeft zijn dood bekendgemaakt. Ting, geboren in 1929, lag acht jaar in coma. Na in Shanghai en Hong Kong te hebben gewoond, vestigde Ting zich in 1952 in Parijs, waar hij in contact kwam met avant-gardekunstenaars Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky. In 1957 verhuisde hij naar New York, waar zijn werk werd beïnvloed door expressionisme en pop art. Sinds 1988 woonde Ting in Amsterdam. Zijn vroege werk is abstract, maar vanaf midden jaren zeventig werkte hij voornamelijk figuratief. Hij schilderde fleurig en kleurrijk. Vaak staat ‘De vrouw’ centraal, omringd door veelkleurige papegaaien, andere vogels, pony’s en katten. Ting werkte voornamelijk met acrylverf op rijstpapier. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het MoMA en Guggenheim in New York en het Centre Pompidou in Parijs.

Luisi gastdirigent van Metropolitan

NEW YORK, 18 mei. De Italiaanse dirigent Fabio Luisi is benoemd tot eerste gastdirigent van de Metropolitan Opera, omdat chef-dirigent James Levine wegens rugproblemen het seizoen niet kan afmaken. Luisi dirigeert ook vaak het Boston Symphony Orchestra, waarvan Levine ook de chef is. Luisi, tot voor kort chef in Dresden en de nieuwe chef in Zürich, verving Levine al vaker in New York.(ANP)