Kort nieuws Economie

Rechter verbiedt stakingen bij British Airways

Londen, 18 mei. De staking van cabinepersoneel van British Airways mag van de rechter niet doorgaan. De luchtvaartmaatschappij was naar de rechter gestapt om de plannen van de vakbond te laten verbieden. De rechtbank in Londen stelde het Britse bedrijf gisteren in het gelijk. Volgens British Airways had de vakbond procedurele fouten gemaakt bij een stemming onder de achterban over de staking. Vanaf vandaag wilde het cabinepersoneel elke week vijf dagen het werk neerleggen. De werknemers protesteren al geruime tijd tegen bezuinigingsplannen. In maart legden zij het werk ook al neer. (ANP)

General Motors boekt weer winst

Detroit, 18 mei. De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft het afgelopen kwartaal voor het eerst in drie jaar winst geboekt. De nettowinst bedroeg 865 miljoen dollar (ruim 700 miljoen euro). Vorig jaar leed GM nog een verlies van bijna 6 miljard dollar. De omzet ging met 40 procent omhoog naar 31,5 miljard dollar. De productie lag 57 procent hoger dan vorig jaar. GM maakte vorig jaar met hulp van de Amerikaanse overheid een doorstart na een faillissement. Washington investeerde circa 50 miljard dollar in de autofabrikant en kreeg een belang van circa 61 procent in GM. (ANP)

De Persgroep boekt lagere nettowinst

Door een onzer redacteuren

Kobbegem, 18 mei. De overname van PCM Uitgevers heeft de nieuwe Belgische eigenaar de Persgroep vorig jaar een forse omzetstijging bezorgd. De winst daalde echter, met name door afschrijvingen. De Persgroep haalde in 2009 een omzet van 762 miljoen euro, 42 procent meer dan in 2008. Dat komt met name door de overname van PCM Uitgevers. De winst bedroeg vorig jaar 28,3 miljoen euro, een kwart minder dan in 2008. Dat komt onder meer door afschrijvingen op uitgaverechten en reorganisaties.

Mogelijk centrale op geothermie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 mei. Ingenieursbureau Grontmij gaat samen met technologiebedrijf IF WEP en investeerder Bright Capital Partners onderzoeken of ze een elektriciteitscentrale kunnen bouwen die op geothermie draait. Dat is warmte uit de diepe ondergrond. De partijen denken dat ze daarvoor zes tot tien kilometer diep moeten boren. Subsidie hebben ze niet nodig. Ze verwachten dat de kostprijs van de elektriciteit kan concurreren met die van kolenstroom. Wat betreft locaties kijken ze vooralsnog naar Texel en Terschelling.