Kort nieuws Buitenland

Vliegtuig met 44 inzittenden crasht in Afghanistan

Kabul, 18 mei. Een vliegtuig van de Afghaanse maatschappij Pamir Airways met 44 inzittenden is gisteren neergestort toen het op weg was van de Noord-Afghaanse stad Kunduz naar Kabul. De verkeersleiding verloor alle contact met het toestel toen dat in slecht weer boven de Salang-pas vloog. Aan boord van de Antonov An-24 waren zes bemanningsleden en 38 passagiers, onder wie drie Britten en een Amerikaan. (AP, Reuters)

VS: levenslang voor jongeren lastiger

Washington, 18 mei. Minderjarigen in de Verenigde Staten mogen niet meer tot levenslange celstraf worden veroordeeld zonder mogelijkheid tot hoger beroep. Uitgezonderd zijn jongeren onder de 18 die zijn veroordeeld wegens moord. Dat heeft het federale Hooggerechtshof bepaald. In 37 deelstaten kunnen minderjarigen nu levenslang krijgen zonder beroepsoptie. In totaal zitten 129 jongeren zo’n straf uit voor andere delicten dan moord. (AP)

Zeker 12 doden bij aanslag in Kabul

Kabul, 18 mei.Bij een zelfmoordaanslag op een konvooi van de NAVO-missie ISAF in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vanmorgen zes militairen en zeker zes Afghaanse burgers omgekomen. Volgens sommige berichten zijn er twaalf Afghaanse doden. Er vielen rond de vijftig gewonden. Vijf van de omgekomen militairen waren Amerikanen, de nationaliteit van de zesde was vanmorgen nog niet bekendgemaakt. (AP, Reuters)

Parlementariërs Irak toch beëdigd

Bagdad, 18 mei. Een rechtbank in Irak heeft gisteren de uitsluiting van negen recent verkozen parlementariërs ongedaan gemaakt. Zij waren beschuldigd van banden met de Ba’ath-partij van ex-president Saddam Hussein. Acht van de negen deden aan de verkiezingen van 7 maart mee namens het Iraqiya-blok van oud-premier Allawi dat nipt won. Als de negen definitief waren uitgesloten, dan had dat gunstig kunnen uitpakken voor het shi’itische blok van huidig premier Maliki, de nipte verliezer. (Reuters)

Duitse gijzelaars in Jemen bevrijd

Riad, 18 mei. Veiligheidstroepen uit Saoedi-Arabië hebben in buurland Jemen twee Duitse meisjes bevrijd uit de handen van gijzelnemers. Dat is vandaag bevestigd door de Duitse regering. De twee maakten deel uit van een groep van negen die in juni vorig jaar werd gegijzeld in Jemen. Twee Duitse en een Zuid-Koreaanse vrouw werden eerder dood aangetroffen. Drie Duitsers en een Brit worden nog vermist. (Reuters)

Jemen veroordeelt zeerovers ter dood

Sana’a, 18 mei. Zes Somaliërs zijn vandaag in Jemen ter dood veroordeeld wegens het kapen van een Jemenitische olietanker. Zes medeverdachten kregen allen tien jaar cel. De piraten hadden 26 april vorig jaar het koopvaardijschip Qana overmeesterd in de Golf van Aden. Jemenitische soldaten voerden een bevrijdingsactie uit, waarbij twee opvarenden omkwamen. (AFP)