Kort nieuws Binnenland

Schreeuwende man op de Dam nog drie maanden vast

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 mei. De dakloze man die 4 mei met een schreeuw de Dodenherdenking op de Dam verstoorde, blijft nog drie maanden vastzitten. De Amsterdamse rechtbank besloot vanmorgen zijn voorlopige hechtenis met negentig dagen te verlengen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van ordeverstoring, zwaar lichamelijk letsel door schuld en ‘feitelijke aanranding’ van de koningin en de kroonprins en diens echtgenote. Op dit laatste delict staat een maximumstraf van zeven jaar en zes maanden. In de paniek op de Dam raakten 63 mensen gewond, van wie enkelen ernstig. Leden van de koninklijke familie werden in een gebouw in veiligheid gebracht. Na enkele minuten werd de ceremonie hervat.

Astmapatiënt vaak onbehandelbaar

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 18 mei. Eén op de tien astmapatiënten is onbehandelbaar. Zo’n 50.000 patiënten hebben zo’n slechte gezondheid, dat ze in een levensbedreigende situatie kunnen komen, heeft het Astma Fonds vandaag laten weten. Onlangs is internationaal onderzoek begonnen naar deze ernstige vorm van astma, zodat betere medicijnen kunnen worden ontwikkeld. De huidige medicatie helpt „bijna niet”, aldus het Astma Fonds. Vrijwel alle patiënten met ernstige astma worden na een aanval enkele keren per jaar opgenomen. Het kan nog tien jaar duren voordat er voor hen medicijnen zijn, waardoor ze onder „grote druk” leven. Het fonds is gisteren begonnen met zijn collecteweek.

Nieuwe aangifte tegen Trafigura

Rotterdam, 18 mei. Greenpeace heeft bij justitie aangifte gedaan tegen olieconcern Trafigura wegens beïnvloeding van getuigen en valsheid in geschrifte. Volgens de milieuorganisatie zou een groep Ivoriaanse chauffeurs bij haar aan de bel hebben getrokken omdat ze met Trafigura overeen zouden zijn gekomen dat ze niet mochten zeggen dat ze ziek zijn geworden van het afval dat ze voor het bedrijf zouden hebben vervoerd. Het door het olieconcern gehuurde schip Probo Koala bracht enkele jaren geleden 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het spul werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker. (ANP)

College Almere biedt program aan

Door een onzer redacteuren

Almere, 18 mei. Het nieuwe collegeprogramma van Almere is vandaag gepresenteerd. PvdA-formateur Alphons Muurlink heeft een coalitie gesmeed van PvdA, VVD, D66 en een lijstverbinding van CDA en ChristenUnie. Zij hebben samen 21 van de 39 zetels. De PVV werd de grootste partij, maar valt buiten het college.

Strandtentbrand Hoek van Holland

Hoek van Holland, 18 mei. In Hoek van Holland zijn vannacht drie houten strandpaviljoens afgebrand. Volgens de brandweer is niemand gewond geraakt. Er was vannacht geen personeel aanwezig, toen de brand werd ontdekt door politieagenten. (ANP)