Internationaal kort

Advies: NAVO moet niet politieagent van de wereld zijn

Door onze correspondent

Brussel. De NAVO moet in een nieuwe strategie voor de komende tien jaar duidelijk maken dat het bondgenootschap een betere en intensievere samenwerking wil met Rusland. Dat schrijft een commissie, onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright en ex-topman van Shell Jeroen van der Veer, in een advies dat gisteren in Brussel is gepresenteerd aan secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO. De commissie vindt dat de NAVO in de nieuwe strategie ook moet benadrukken dat het bondgenootschap een regionale organisatie is die niet kan optreden als ‘politieman van de wereld’. Het is ook niet de bedoeling dat de NAVO voor zichzelf een taak ziet bij elke nieuwe bedreiging die zich voordoet, zoals onzekerheid in de energievoorziening, de gevolgen van klimaatverandering of bij aanvallen die computersystemen platleggen. NAVO-chef Rasmussen zei gisteren dat hij blij is met het advies. Hij gaat nu werken aan de definitieve versie, die aan het einde van het jaar klaar moet zijn.

Google bewaarde mailtjes ‘per ongeluk’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Internetbedrijf Google heeft naar eigen zeggen onbedoeld data opgeslagen van particuliere draadloze netwerken, tijdens onderzoek voor zijn digitale kaartendienst Streetview. Google was om uitleg gevraagd door de Duitse autoriteiten en ontkende in een eerder stadium dat het deze gegevens had verzameld. Voor de Streetview-dienst, onderdeel van Google Maps, fotograferen speciale auto’s alle gebouwen en straten in steden en dorpen. Daarbij worden ook gegevens van de draadloze netwerken in de buurt vastgelegd. Het is namelijk mogelijk om op basis van de locatiegegevens van deze draadloze netwerken te navigeren – zeker in een stedelijke omgeving waar de gps-ontvangst niet altijd even goed is. Terwijl het de bedoeling is dat alleen naam en nummer van het wifi-netwerk worden bewaard, heeft Google ook flarden data vastgelegd die over onbeveiligde netwerken vervoerd werden. Het kan gaan om mailtjes, gedeeltes van opgevraagde websites of gedownloade bestanden en andere persoonlijke informatie. Deze informatie kan door elke willekeurige voorbijganger opgevangen worden en het is ook niet verboden zulke gegevens te verzamelen. Toch zegt Google op zijn blog dat het de gegevens zo snel mogelijk door een externe partij wil laten vernietigen en geeft aan zekerheidshalve helemaal geen wifi-gegevens meer te zullen verzamelen.

44 vermisten bij crash vliegtuig Afghanistan

Salang Pas. Ten minste 44 mensen zijn vermist nadat gisteren een Afghaans passagiersvliegtuig is neergestort in de bergen ten noorden van Kabul. Het toestel van Pamir Airways plane was op weg naar Kunduz en is neergestort vlakbij de Salang Pass, een bergachtig gebied d at ongeveer honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad ligt. Afghaanse functionarissen zeiden dat er zes buitenlanders aan boord van het vliegtuig waren, onder wie drie Britten en een Amerikaan. Hulpverleners, onder wie Amerikaanse en NAVO-troepen, probeerden de plek van de crash te bereiken, maar hun zoektocht werd bemoeilijkt door slecht weer. (AP)

Figueres nieuwe VN-chef voor klimaat

New York. De Costa Ricaanse diplomaat Christiana Figueres wordt de nieuwe klimaatchef van de Verenigde Naties. Dat meldt de BBC op basis van bronnen dichtbij de VN. Die zal haar benoeming naar verwachting later in de week bevestigen. Ze is de dochter van de voormalige Costa Ricaanse president José Figueres Ferrer, en neemt sinds 1995 deel aan de klimaatonderhandelingen bij de VN. Ze volgt de Nederlander Yvo de Boer op. Hij trad in 2006 aan en maakte van het klimaatbureau het centrum van de internationale klimaatonderhandelingen. (BBC)