Hedgefonds Man Group koopt GLG

Het Britse hedgefonds Man Group neemt concurrent GLG voor 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) over en wordt daarmee het op een na grootste hedgefonds in de wereld. Dat heeft Man gisteren aangekondigd.

Samen zullen Man en GLG voor 63 miljard dollar aan vermogen van klanten beheren, waarmee ze alleen nog kleiner zijn dan de hedgefondstak van zakenbank JPMorgan Chase. Het samengaan van de twee grote speculatieve beleggingsfondsen is een illustratie dat na de financiële crisis de hedgefondsindustrie zich snel aan het hervormen is.

Man was oorspronkelijk een vatenmaker die meer dan 200 jaar geleden ontstond, maar heeft zich de laatste 26 jaar toegelegd op het speculatieve beleggen. De groep is vooral bekend als sponsor van de prestigieuze literaire Man Booker Prize. Het beheert fondsen die computergestuurd beleggen. Vlaggeschip AHL, dat 20 miljard beheert, leed vorig jaar verlies.

Met GLG, dat gespecialiseerd is in het beleggen door specialisten, krijgt het de beschikking over meer verschillende beleggingstrategieën. Bovendien is het delen van de distributienetwerken een belangrijke drijfveer voor de overname. Man hoopt beter toegang te krijgen tot de staatsfondsen en vermogende families die GLG tot zijn klanten rekent en GLG kan profiteren van de verkoopkanalen van Man in Azië. De twee fondsen denken samen op jaarbasis 60 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.

Man koopt naast de gewone aandeelhouders van het in New York aan de beurs genoteerde GLG ook de drie grootaandeelhouders uit voor 500 miljoen in aandelen in de Man Group. Dat zijn de Pierre Lagrange en Noam Gottesman, die GLD in 1995 oprichtten, en de voormalige Goldman Sachs-bankier Emmanuel Roman. Roman zei twee jaar geleden tijdens een conferentie van hedgefondsen dat hij een consolidatie in de bedrijfstak verwachtte, waarbij een derde van de hedgefondsen zou verdwijnen.

Man betaalt een premie van 55 procent op de beurskoers van GLG van afgelopen vrijdag. Maar sinds dit hedgefonds in 2007 op het hoogtepunt van de markt naar de beurs ging voor 10 dollar per aandeel, is de waarde dramatisch gedaald. Het bod komt neer op een prijs van 4,50 per aandeel. Lagrange, Gottesman en Roman krijgen 3,50 dollar voor hun aandelen en zij mogen hun nieuwe aandelen in Man de komende drie jaar niet verkopen.