Geen bewijs corruptie Hooijmaijers

Een eerste inventarisatie van de provincie Noord-Holland naar mogelijke corruptie rond voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) heeft nog geen resultaat opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de provincie laten weten.

Justitie verdenkt Hooijmaijers, die vorig jaar moest aftreden vanwege de IJslandse bankenaffaire, van ambtelijke corruptie en omkoping, ter waarde van maximaal 1,8 miljoen euro. Bij het onderzoek zijn de woningen van de ex-gedeputeerde en zes bouwbedrijven doorzocht. Het justitieel onderzoek leidde tot onrust in Noord-Holland. Als gedeputeerde Ruimtelijke Ordening was Hooijmaijers betrokken bij een groot aantal, soms omstreden, bouwprojecten in de provincie.

Vorige maand maakte de opvolger van Hooijmaijers, gedeputeerde Laila Driessen (VVD), bekend dat de provincie, onafhankelijk van het OM, een eigen onderzoek laat doen naar mogelijke onregelmatigheden bij de twee belangrijkste projecten: het Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland en de Bloemendaler Polder tussen Muiden en Weesp. Het onderzoek wordt uitgevoerd door provinciale ambtenaren en een externe deskundige.

Bij een eerste inventarisatie zijn tot nu toe geen onregelmatigheden ontdekt, zo liet de provincie gisteren weten. Een woordvoerder noemt dit „bemoedigend, maar nog niet afdoende”. Het onderzoek zal in de komende maanden worden voortgezet. „Het kan zijn dat er later wel iets aan het licht komt”, aldus de woordvoerder.

De resultaten werden bekendgemaakt voor de behandeling van de zogeheten ‘structuurvisie’ door de Provinciale Staten. In dit beleidsdocument worden de provinciale plannen op het gebied van ruimtelijke ordening vastgelegd.

Al eerder had het College van Gedeputeerde Staten besloten om de projecten in het Wieringgerrandmeer en de Bloemendaler Polder uit de het document te halen. Een motie van de SP om alle bouwprojecten waarbij Hooijmaijers betrokken is geweest voorlopig te bevriezen, werd gisteren door de Staten verworpen. SP-fractievoorzitter Dago Wellink is teleurgesteld. Hij verwacht weinig van het eigen onderzoek van de provincie.