Failliet bedreigt popzaal in R'dam

Het Rotterdamse poppodium Watt dreigt voorgoed de deuren te moeten sluiten. De opvolger van het roemruchte Nighttown heeft op korte termijn een bedrag van ruim 2 miljoen euro nodig om de financiële problemen het hoofd te bieden. De gemeente is om hulp gevraagd, en voert momenteel gesprekken met betrokken partijen, onder wie enkele schuldeisers.

Wethouder Rik Grashoff (Participatie en cultuur, GroenLinks) hoopt volgende week een reddingsplan te presenteren. „Het college stelt zich op het standpunt dat Rotterdam niet zonder een poppodium als Watt kan”, zegt zijn woordvoerder. Morgenmiddag buigt de gemeenteraad zich tijdens een commissievergadering over de acute financiële problemen bij de concertzaal aan de West-Kruiskade.

Het stadsbestuur schoot Watt in december 2008 te hulp door het aandelenpakket (200.000 euro) en een deel van de schulden (650.000 euro) over te nemen van de toenmalige exploitanten, de horecabroers Aryan en Willem Tieleman. Dat was slechts drie maanden na de feestelijke heropening van ‘de eerste duurzame danceclub ter wereld’. Voorwaarde van het gemeentelijke reddingsplan was een fusie met het eveneens verliesgevende poppodium WaterFront.

Watt kampt sinds de opening met tal van problemen. Zo moest de zaal voor 1,5 ton verbouwd worden na aanhoudende klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Ook bleek de programmering (te) duur uit te vallen en liet het aantal bezoekers in de laatste maanden van het vorig jaar te wensen over. Onder druk van Grashoff voerde het stichtingsbestuur van Watt forse bezuinigingen door.

In februari liet Grashoff weten dat Watt een nieuwe schuld heeft van 600.000 euro. Metingen wezen dit voorjaar bovendien uit dat het probleem van de geluidsoverlast nog steeds niet is opgelost, ondanks de eerdere verbouwing. Nieuwe aanpassingen in het verouderde pand, eigendom van vastgoedontwikkelaar Vinc Batenburg, zijn noodzakelijk om de exploitatievergunning niet in gevaar te brengen. De renovatiekosten worden geraamd op 1,5 miljoen.

    • Mark Hoogstad