Facebook als lokaas

Een Australisch meisje is via Facebook naar een reservaat gelokt en daar vermoord.

De politie waarschuwt voor de publicatie van persoonlijke gegevens op internet.

Hij noemde zich Jason Green op zijn valse Facebook-pagina en hij deed zich voor als een medewerker van een Australisch natuurreservaat. Via de sociale netwerksite zocht hij contact met de 18-jarige Nona Belomesoff, een dierenliefhebber wier droom het was om met wilde beesten te werken. Na enkele weken nodigde hij haar uit op het reservaat Waminda vlakbij Sydney om te praten over een baan.

Het levenloze lichaam van Belomesoff werd vorige week vrijdag gevonden. Het was gedumpt in een kreek. Zaterdag arresteerde de politie de 20-jarige Christopher D., die zich zou hebben voorgedaan als Jason Green. Hij wordt beschuldigd van moord. Rechercheur Oxford die is belast met het onderzoek verklaarde dat het verhaal van D. een dekmantel was om zijn werkelijke plannen te verhullen. „Het was een list om haar daar naartoe te lokken”, zei hij tegen de London Telegraph.

„Ze zei dat ze ging kamperen om te zoeken naar gewonde dieren”, zei Gary Belomesoff, de broer van Nona, tegen de Sydney Morning Herald. „Ze zei dat als ze niet zou gaan, ze die baan niet zou krijgen en die baan was haar droom. Dus ging ze. Het was de laatste keer dat we haar hebben gezien.”

Naar aanleiding van de moord is er in Australië een discussie ontstaan over privacy op Facebook. Hoofdinspecteur John Kerlatec, die een computermisdaadteam leidt, raadt tieners in The Daily Telegraph aan om hun profielfoto’s en de namen van hun scholen van Facebook te verwijderen. „Zorg dat je foto’s alleen te zien zijn voor vrienden”, zei hij. „Beschouw elk persoon die je spreekt als vreemde. En aan ouders: je zou een vreemde ook niet thuis uitnodigen en urenlang naast je kind laten zitten, dus laat je kinderen ook niet urenlang op internet praten met vreemden.”

Volgens Kerlatec zijn er op internet veel pedofielen actief, die op sociale netwerksites zoeken naar de interesses van kinderen en dan net doen alsof ze die interesses delen. Vervolgens maken ze een praatje en proberen ze een ontmoeting te regelen. Vorig jaar deed een Britse pedofiel zich voor als een tienerjongen en verkrachtte en vermoordde tijdens een afspraak een 17-jarig meisje.

Kerlatec waarschuwt tieners om nooit een vreemde te ontmoeten die ze op het internet hebben ontmoet, tenzij hun ouders ervan weten en ze met vrienden zijn.

Facebook is een verlengstuk van de echte wereld en wordt door pedofielen gebruikt als lokaas, zoals ze dat vroeger met snoep deden. Als je persoonlijke informatie alleen met bekenden deelt, is er niets aan de hand. Facebook is echter ook verantwoordelijk voor de privacy van zijn gebruikers, zeggen privacy-experts. En juist die laat te wensen over.

Facebook deelt sinds kort namelijk ongevraagd meer informatie van zijn klanten om het netwerk aantrekkelijker te maken voor gerichte advertenties. Het gaat om profielinformatie zoals geslacht van de gebruiker, interesses en de namen van Facebook-vrienden. Die kunnen ook in verkeerde handen vallen.

Privacy-expert Alec Christie zegt in The Daily Telegraph te hopen op een gedragscode voor sociale media. „Er is altijd een persoonlijke verantwoordelijkheid, maar de industrie moet ook aan zelfregulering doen en kwetsbare mensen beschermen die Facebook gebruiken zonder dat ze zich realiseren dat hun informatie met anderen wordt gedeeld.” Hij roept Facebook op om duidelijker aan zijn gebruikers te melden dat hun informatie wordt gedeeld.

Op Facebook is een speciale rouwpagina opgericht, getiteld R.I.P. Nona Belomesoff, die gisteren 9.596 fans had. „Rust in vrede, jij mooie dierenliefhebber”, schreef een bezoeker.