Eenzame huizen A12 bij Ede/ Veenendaal

AFLEVERING 1

Foto en tekst Ed van Rijswijk

A12, Ede/Veenendaal, Maanderbuurtweg 43

Toen Theo en Gerrita Groeneveld hun huis drie jaar geleden kochten, was al bekend dat er op de landbouwgrond voor het huis een bedrijventerrein zou komen. Over de snelweg langs hun huis, de A12, razen elke dag zo’n 80.000 voertuigen voorbij. Groeneveld: „Het klinkt misschien raar, met een bedrijventerrein voor en een snelweg naast het huis, maar we zijn gevallen voor het ‘buitengevoel’ dat we bij dit huis hadden. We hebben lekker veel grond, bijna 800 vierkante meter, waardoor we heel vrij wonen. We zien geregeld ooievaars, steltkluten, lepelaars en kieviten. Onlangs heeft een buizerd zelfs een kip uit onze tuin geplukt.”

De bewoners zijn intussen buiten helemaal gewend aan het geraas. Binnen horen ze niets van het verkeer, omdat alles, op kosten van Rijkswaterstaat, geïsoleerd is. „We hebben driedubbel glas, dubbele gipsplaten met isolatiemateriaal onder het dak en speciale kierdichtingen in alle deuren en ramen. Nee, we hebben geen spijt van onze keuze voor dit huis. We willen hier nooit meer weg.”

    • Ed van Rijswijk
    • A12 bij Ede