Economie kort

Rechter stelt SNS Bank in het gelijk in beleggingszaak

UTRECHT. De rechtbank in Utrecht heeft SNS Bank in het gelijk gesteld in een zaak die twee ontevreden beleggers hadden aangespannen. De particuliere beleggers voelden zich bedrogen door de bank, omdat die hun via een vermogensbeheerder beleggingen zou hebben verkocht die alleen waren bedoeld voor professionele investeerders. De beleggers eisten dat de bank de omstreden stukken zou overnemen tegen de huidige waarde. De rechter wees de eis van de beleggers af. SNS is naar het oordeel van de rechter niet tekort geschoten in de zorgplicht van de bank en handelde bovendien in opdracht. SNS Bank is verheugd over de uitspraak, aldus een woordvoerder. Advocaat Jurjen Lemstra van de beleggers is teleurgesteld en zal nog met zijn cliënten overleggen. Hij wijst erop dat zijn cliënten ook nog deelnemen in een grotere procedure waarbij namens honderd tot honderdvijftig klanten wordt geprobeerd geleden schade te verhalen. Het kan nog maanden duren voordat daarin uitspraak wordt gedaan. Het gaat om beleggingen die sinds eind jaren negentig zijn verkocht. Daaronder bevonden zich investeringen in fondsen van megafraudeur Bernard Madoff en hedgefondsen. In totaal zijn de fondsen aan ongeveer vijfhonderd beleggers verkocht. Hoewel SNS zegt niet aansprakelijk te zijn voor schade die beleggers hebben geleden, heeft de bank wel een voorstel gedaan voor tegemoetkoming. Een grote groep heeft die geaccepteerd. (ANP)

Weer winst voor General Motors

DETROIT. De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft het afgelopen kwartaal voor het eerst in drie jaar winst geboekt. De nettowinst bedroeg 865 miljoen dollar (ruim 700 miljoen euro). Vorig jaar leed GM nog een verlies van bijna 6 miljard dollar. De omzet ging met 40 procent omhoog naar 31,5 miljard dollar (25,5 miljard euro). De productie wereldwijd lag 57 procent hoger dan vorig jaar. GM maakte vorig jaar met hulp van de Amerikaanse overheid een doorstart na een faillissement. De Staat investeerde circa 50 miljard dollar (ruim 40 miljard euro) in de befaamde autofabrikant en kreeg een belang van circa 61 procent in GM. (ANP, Reuters)

Nestlé wil uitsluitend duurzame palmolie

KUALA LUMPUR/AMSTERDAM. Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé stopt met het gebruik van palmolie waarvoor regenwoud is gekapt. Het grootste voedingsconcern ter wereld wil in 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruiken, zo heeft het concern gisteren laten weten. In maart liet Nestlé het Indonesische Sinar Mas als leverancier vallen, na protesten van Greenpeace. Het concern zal weer palmolie van Sinar Mas afnemen als een onafhankelijk onderzoek uitwijst dat het zich niet schuldig maakt aan verwoesting van regenwoud, zo heeft een functionaris van Nestlé gisteren verklaard. Concurrent Unilever had al eerder de banden met Sinar Mas verbroken. Ook dat concern wil in 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie verwerken. (ANP, AFP)

Ambtenarenstaking Spanje uitgesteld

MADRID. Vakbonden in Spanje roepen het overheidspersoneel op om op 8 juni te staken. Eerder zouden de ambtenaren op 2 juni het werk neerleggen, maar de bonden hebben besloten om te wachten tot er meer duidelijkheid is over de bezuinigingsplannen van de overheid. De Spaanse overheid maakte vorige week bekend flink te willen snijden in onder meer de salarissen van ambtenaren om zo het overheidstekort op korte termijn tot een acceptabel niveau terug te dringen. (ANP)