Bolkestein c.s.: verbod op drugs afschaffen

Het verbod op soft- en harddrugs moet „onder voorwaarden” worden afgeschaft. Dat schrijven de oud-ministers Frits Bolkestein en Els Borst-Eilers en enkele hoogleraren, juristen en drugsdeskundigen vandaag in deze krant.

Het reguleren van de productie en verkoop van cannabis, heroïne en xtc zou een forse bezuiniging opleveren en „een weldadige opluchting” zijn. Gereguleerde verkoop zou alleen moeten gelden voor meerderjarige Nederlandse ingezetenen en bij een beperkte gebruikshoeveelheid.

Minstens de helft van de criminaliteit is volgens de oud-bewindslieden het gevolg van het verbod op drugs. Kosten van die misdaad bedragen volgens hen 15,75 miljard per jaar. „Drugsregulering biedt dus een formidabele kans voor lastenverlichting.”

De ondertekenaars hekelen de ambtelijke werkgroepen die zouden onderzoeken hoe het Rijk 30 miljard kan bezuinigen. Aan regulering van drugs , een „kolossaal taboe”, hebben zij hun vingers niet durven branden, schrijven de oud-ministers.

Drugs: pagina 7