Boedapest wil paspoort voor alle Hongaren

De nieuwe rechts-conservatieve regering van Hongarije heeft een wetsvoorstel ingediend op grond waarvan Hongaren in de omliggende landen ook een Hongaars paspoort kunnen krijgen. De wet zou een ernstige confrontatie met de buurlanden kunnen betekenen.

De rechtse regeringspartij Fidesz van de deze week aangetreden premier Viktor Orbán maakte gisteren op de landelijke televisie bekend het voorstel te hebben ingediend bij het parlement. Het is een van de eerste wetswijzigingen van de nieuwe regering.

Het voorstel wordt vrijwel zeker aangenomen. Bij de parlementsverkiezingen in april won Fidesz een tweederde meerderheid. Daarom heeft de partij de instemming van de oppositie niet nodig om wetten aan te nemen. Fidesz wil dat de wet uiterlijk 20 augustus, de nationale feestdag in Hongarije, wordt aangenomen. Vanaf 2011 zou de wet van kracht moeten zijn.

De wet betekent dat honderdduizenden Hongaren in Slowakije, Roemenië en Servië een dubbele nationaliteit kunnen krijgen.

In Slowakije heeft het plan bij voorbaat tot felle kritiek geleid van premier Robert Fico. Hij spreekt van een „bedreiging van de [nationale, red.] veiligheid”. Het Hongaarse wetsvoorstel komt op een moment dat Slowakije juist maatregelen overweegt om de rechten van de Hongaarse minderheid aan banden te leggen. Onder meer door het Hongaars te verbieden in openbare gelegenheden.

Fidesz wil met het wetsvoorstel Hongaren buiten de landsgrenzen verloren rechten terug te geven. Na de Eerste Wereldoorlog werd Hongarije met het Verdrag van Trianon gedwongen tweederde van zijn grondgebied af te staan aan Roemenië, Tsjechoslowakije en Joegoslavië. Vijf miljoen Hongaren kwamen van de ene op de andere dag in het buitenland te wonen. Hongarije werd echter in 2004 van de Europese Unie. Roemenië en Slowakije zijn dat inmiddels ook. Servië wacht op de status van kandidaat-lid.

Fidesz maakte gisteren ook bekend dat het voorstellen heeft ingediend om de bureaucratie bij de overheid aan te pakken. De partij wil onder meer dat het parlement in 2014 is gehalveerd, van 386 leden naar circa 200. Ook moeten er minder ministeries komen.

Over economische plannen bleef Fidesz gisteren vaag. De partij zei wel belastingverlagingen door te willen voeren. Maar Hongarije bevindt zich in een zware economische crisis en kan zich dat mogelijk op dit moment niet permitteren. (AFP, Reuters)