Klimaat

Blauw + geel = groen

David Cameron en Nick Clegg voor Downingstreet 10 (Foto AFP)David Cameron en Nick Clegg voor Downingstreet 10 (Foto AFP)

De Britten zijn behoorlijk geschrokken van het feit dat ze zichzelf opgescheept hebben met een coalitiekabinet. Maar toch, als je de milieuparagraaf leest in het nieuwe regeerakkoord dat de twee voormalige kemphanen binnen enkele dagen in elkaar hebben geknutseld, kunnen de Nederlandse politici daar nog wel wat van leren.

De Conservatieven (blauw) en de Liberaal Democraten (geel) hebben geen tot in de kleinste details vastgelegd programma (blauw + geel = groen) gemaakt. Nee, het is een handzaam, slechts enkele pagina’s tellend document geworden. Met niettemin een aantal grote besluiten (lees hier en hier): geen nieuwe kolencentrales zonder opvang van CO2, geen derde startbaan in Heathrow en geen uitbreiding van twee andere Londense vliegvelden, ontwikkeling van ‘intelligente stroommeters’ voor huishoudens en een hogesnelheidsspoorwegnet.

Aardig is ook hoe ze het verschil van mening over kernenergie hebben opgelost. De Conservatieven ontwikkelen plannen voor de vernieuwing van bestaande kerncentrales, de LibDems spreken zich daartegen uit. Maar de beide partijen hebben afgesproken dit verschil van mening niet als een vertrouwenskwestie te beschouwen.

De nieuwe regering heeft zichzelf onder leiding van David Cameron, bovendien uitgeroepen tot de groenste ooit. Ze hebben beloofd in hun eerste jaar de eigen uitstoot van CO2 met 10 procent te verminderen, op basis van de Britse 10:10 campagne. Belangrijker dan het waarmaken van deze belofte, concludeert The Independent, is de vraag of de nieuwe regering Europa volgt bij de klimaatonderhandelingen. Voor een partij met zulke  sterke anti-Brusselse sentimenten , is dat lang niet zeker.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis