Beurs voor leraar die wil promoveren

Leraren krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid te promoveren. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) heeft vandaag bekendgemaakt dat de komende vier jaar telkens tien leraren in aanmerking komen voor een Promotiebeurs. Daarvoor is aankomende jaren een bedrag beschikbaar gesteld van 1,5 miljoen euro.

De promotiebeurs komt voort uit het Actieplan Leraren uit 2007, een pakket maatregelen om het arbeidsperspectief van leraren te verbeteren. De afgelopen tijd zijn initiatieven als de Educatieve minor en Eerst de klas geïntroduceerd.

De staatssecretaris wil met de promotiebeurs „meer excellentie in het docentschap” bevorderen. Leraren die in aanmerking willen komen, moeten zelf een promotor zoeken en een onderzoeksplan indienen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die ook de beste voorstellen selecteert. De Promotiebeurs is bedoeld voor bevoegde leraren van basisscholen, middelbare scholen, mbo, hbo of speciaal onderwijs. Leraren zullen met behoud van salaris twee dagen in de week besteden aan onderzoek. Van Bijsterveldt vindt dat er nog te weinig docenten promoveren. Het gebeurt al wel op eigen initiatief. Ook bestaat de mogelijkheid voor bètaleraren. Zij verrichten onderwijskundig onderzoek.

Met de beurs kunnen jaarlijks tien leraren doctor worden. „Dat is ongeveer niks op de honderdduizenden leraren die we hebben”, zegt Theo Wubbels, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht. Niettemin noemt hij het een prachtig besluit. „Vroeger gebeurde het veel vaker dat leraren promoveerden. Nu komt het terug.” Wubbels voegt toe: „Ook moet het op een koopje. Eigenlijk is het bedrag niet genoeg.”