Armstrong in eerste groep in Californië

De Australische wielrenner Brett Lancaster heeft gisteren de tweede etappe gewonnen in de Ronde van Californië. Hij was de snelste van een sterke kopgroep van 26 renners, onder wie Lance Armstrong, diens ploeggenoot Levi Leipheimer en Andy Schleck. Lars Boom sprintte achter Lancaster en de Slowaakse belofte Peter Sagan naar de derde plaats. Ook de Nederlanders Marc de Maar (22ste) en Thomas Rabou (24ste) maakten deel uit van de kopgroep. Lancaster nam de leiderstrui over van Mark Cavendish, die de eerste rit won.

Onder impuls van oud-Raborenner Rabou, nu uitkomend voor het Amerikaanse TT1, onstond al vroeg in de rit van Davis naar Santa Rosa (176 kilometer) een vluchtgroep van veertien renners. In slecht weer (regen en wind) sloten in de finale twaalf man aan. Leipheimer, drievoudig eindwinnaar in Californië, nam op een klimmetje het initiatief. Zijn ploeggenoten Armstrong, José Luis Rubiera, Chris Horner en Janez Brajkovic waren mee. Uiteindelijk pakte de kopgroep meer dan een minuut op het peloton. De Ronde van Californië, waarin Armstrong en andere toppers zich testen voor de Tour de France, eindigt zondag met een tijdrit in Los Angeles.

De jeugdploeg van Armstrongs Radioshack was gisteren succesvol in Olympia’s Tour. Kopman Taylor Phinney won de proloog in Heerenveen, 17 seconden voor zijn ploeggenoot Jesse Sergent.

In de Ronde van Italië won de Australiër Matthew Goss de sprint na een etappe die werd geteisterd door hevige slagregens.