4 redenen om tv te kijken

2002 SCENE UIT DE FILM SPIDER-MAN MET TOBEY MAGUIRE ALS SPIDERMAN EN KIRSTEN DUNST. FOTO: COLUMBIA TRISTAR COLUMBIA TRISTAR

1 docu

Teledoc: Dichter bij Tanja

Ned.2, 20.25-22.00u.

In september 2007 ontmoet filmmaker Leo de Boer Farc-kenner Liduine Zumpolle. Er is een video opgedoken van Tanja Nijmeijer, de jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging Farc. Leo de Boer besluit op Liduines uitnodiging naar Colombia te gaan om Tanja’s keuze te begrijpen. Wat bezielt een Overijssels meisje om zich bij een guerrillabeweging aan te sluiten?

2 actiefilm

Spiderman

Veronica, 20.30-23.00u.

Vlak na 9/11 konden de makers in allerijl nog snel digitaal de scènes wegpoetsen waarin Spiderman een reuzenweb spinde rondom de Twin Towers. Het verhaal draait om een wat verlegen jongen die zich door de beet van een genetisch gemanipuleerde spin ontpopt tot superheld en de hele stad redt van een boosaardige schurk, en intussen indruk maakt op het buurmeisje op wie hij heimelijk verliefd is. Dit laatste levert een van de mooiste beelden op als Spiderman (Tobey Maguire) in de stromende regen ondersteboven aan een gebouw hangt en door het meisje wordt gekust. (Sam Raimi, 2002)

3 drama

Awakenings

RTL8, 20.30-22.50u.

Salonfähige verfilming van Oliver Sacks’ verslag van zijn ervaringen met patiënten wier waakslaap dankzij een Parkinson-medicijn na dertig jaar werd doorbroken. Met Robert De Niro en een ingetogen Robin Williams als de verlegen neuroloog. (Penny Marshall, 1990)

4 Nieuwsquiz

De bubbel

Ned.3, 21.40-22.30u.

Drie bekende Nederlanders die altijd goed op de hoogte zijn van het nieuws worden vijf dagen opgesloten in een afgelegen landhuis, zonder contact met de buitenwereld. Als de deuren weer open gaan, onderwerpt Patrick Lodiers de kandidaten aan echte en verzonnen nieuwsitems. Welk nieuws is waar en wat is uit de lucht gegrepen? Te gast zijn Edo Brunner, Sofie van Enk en Nicolette Kluijver. Jammer is dat het programma niet live is opgenomen en dus het laatste nieuws steeds moet missen.