Webber wint ook F1-race in Monaco

In de Formule 1 heeft het team van Red Bull de macht gegrepen. Een week na zijn zege in de Grote Prijs van Spanje won de Australiër Mark Webber gisteren ook de race in Monaco. Hij gaat nu aan de leiding in de strijd om de wereldtitel. Zijn Duitse teamgenoot Sebastian Vettel, die in Monaco tweede werd, staat met evenveel punten (78) op de tweede plaats. Hij won dit seizoen één race, in Maleisië. De Pool Robert Kubica (Renault) ging als derde over de finish.

Titelverdediger en klassementsleider Jenson Button beleefde een ongelukkige race. De Britse McLaren-coureur viel al na drie ronden uit met een opgeblazen motor; het gevolg van een nalatigheid van teampersoneel vlak voor de start. In de chaotische race, waar de safetycar vier keer moest uitrukken, vielen naast Button ook Nico Hülkenberg (Williams), Pedro de la Rosa (Sauber), Timo Glock (Virgin), Lucas di Grassi (Virgin), Kamui Kobayashi (Sauber), Rubens Barrichello (Williams), Heikki Kovalainen (Lotus), Bruno Senna (Hispania), Jarno Trulli (Lotus), Karun Chandhok (Hispania) en Vitali Petrov (Renault) uit.

„Ongelooflijk”, zei Webber na afloop. „Dit is absoluut de mooiste dag van mijn leven.” De laatste keer dat een Australiër de WK-stand aanvoerde was in 1981; Alan Jones. Jack Brabham was in 1959 de laatste Australiër die de F1-race in Monaco had gewonnen.

Webber, die vanaf poleposition startte en de leidende positie niet af hoefde te staan, won vorig weekeinde ook al de Grote Prijs van Spanje. In totaal staat de 33-jarige coureur nu op vier zeges in de Formule 1. Achter Webber en Vettel is Fernando Alonso (Ferrari) derde met 73 punten. Button viel terug naar de vierde plaats met 70 punten. Hij behaalde dit seizoen ook al twee zeges.

„Deze race vroeg veel concentratie van de coureurs”, zei Webber, die daarbij doelde op de keren dat de safetycar in actie moest komen door de vele incidenten.

Michael Schumacher (Mercedes) werd zesde, achter Felipe Massa (vierde) en Lewis Hamilton (vijfde). De recordkampioen kreeg na afloop van de wedstrijdleiding een tijdstraf van twintig seconden en viel zo terug naar de twaalfde plaats. ‘Schumi’ haalde in de slotronde tegen de regels Alonso in. In artikel 40.13 van de reglementen staat dat als een race eindigt met een zogenoemde ‘neutralisatie’ de coureurs elkaar daarna niet meer in mogen halen. Mercedes, de werkgever van Schumacher, heeft beroep tegen de straf aangetekend. (ANP)