Voetbalfans lopen niet warm voor raceauto's

Grote voetbalclubs namen het afgelopen weekeinde tegen elkaar op. Niet op het voetbalveld, maar op het TT circuit van Assen in de Superleague Formula. „Voetbalsupporters hebben nog geen modelautootje van hun team.”

Jan Lammers, ex-coureur en teambaas van PSV – het enige Nederlandse raceteam in de Superleague Formula – hoopt dat de ‘voetbalklasse’ in de autoracesport kan blijven bestaan. „Dit is een moeilijke financiële periode voor een kwetsbare sport waarvoor nog veel zieltjes gewonnen moeten worden. Voetbalfans moeten nog beseffen dat er bij hun club ook een racewagen hoort.”

Echt populair is de Superleague Formula in Nederland nog niet. Met de combinatie van autosport en voetbal hoopt de organisatie naast autosportfanaten ook voetbalfans te interesseren voor de autosport. Maar in Assen bleven afgelopen weekend veel tribunes leeg. Veel autosportliefhebbers vrezen dat de Superleague Formula hetzelfde lot zal ondergaan als de A1GP, de klasse die wegens financiële problemen werd opgedoekt.

In de pits, na de tweede race, discussieerde Lammers gisteren met zijn coureur Narain Karthikeyan over zijn teleurstellende optreden. PSV reed twee races uit, maar kon niet in de top meedraaien. Volgens Lammers omdat zijn team dit seizoen pas laat instapte en nog ritme moet opbouwen. Met een schuin oog keken Lammers en Karthikeyan naar de televisie: de Grand Prix van Monaco bij de Formule 1. Terwijl de beste coureurs van het weekend de finalerace reden, verzamelde het team van PSV zich binnen rond de televisie, waar zij onder anderen zagen hoe Mark Webber won en Jarno Trulli een crash veroorzaakte. Voor de meeste coureurs in de Superleague Formula blijft de Formule 1 de koningsklasse.

De Superleague Formula onderscheidt zich in een aantal opzichten van de Formule 1. Zo starten de winnaars van de eerste race in de tweede race achteraan volgens het reversed grid-principe. De beste zes coureurs strijden in vijf finaleronden om 100.000 euro. Om de spanning te vergroten zijn alle raceauto’s gelijkwaardig gebouwd. Het opvallendste verschil met de Formule 1 is de commerciële link met professionele voetbalteams.

Davide Rigon van Anderlecht was gisteren in Assen de grote winnaar met winst in de eerste race en de finale. De Nieuw-Zeelandse Nederlander Chris van der Drift van Olympiakos schreef de tweede race op zijn naam. Robert Doornbos, de voormalig Formule 1-coureur van het Braziliaanse Corinthians, kon zijn tweede race niet uitrijden.

Kort voor de race poseerde de Nederlander nog opgewekt en schijnbaar ontspannen met fans bij de renstal, maar een uur later stond zijn zwarte bolide in de grindbak na een botsing met de wagens van FC Porto en Beijing Guoan. Zijn Nederlandse collega Yelmer Buurman, uitkomend voor AC Milan, deed het beter en mocht na zijn goede prestaties in de eerste en tweede race deelnemen aan de finale waarin hij als derde eindigde. De premie van 50.000 euro moet hij aan het team afdragen.

Met twee pitspoezen aan zijn zijde en een brede glimlach nam Buurman de beker en de cheque in ontvangst. „Ik doe dit seizoen mee om het kampioenschap”, zei de zelfverzekerde coureur. „Dit is een sterk deelnemersveld met coureurs die in de Formule 1 hebben gereden of zouden kunnen rijden. Ik denk dat ik dat zelf ook zou kunnen. Het is mijn droom.”

De Superleague Formula moet volgens Buurman meer gaan leven in Nederland. „De link met het voetbal is een marketingstrategie die nog moet aanslaan. Het was dit weekeinde niet druk en dat is heel jammer; ik had meer toeschouwers verwacht.”

Zelf is Buurman nog nooit bij een wedstrijd van zijn club AC Milan geweest. „Ik ben niet echt een voetbalfan.”

Fred Lubbers, perschef van de Superleague Formula, kijkt met gemengde gevoelens terug op het raceweekeinde in Assen. „We hadden gehoopt op meer toeschouwers. We hadden op meer gerekend dan de 18.000 die zijn komen opdagen. Maar op sportief gebied zijn we erg tevreden. Het waren geweldige races met volop spanning. Dit evenement kan groeien, maar dat duurt een paar jaar. Voetbalsupporters moeten feeling krijgen met de Superleague Formula. Ik hoop dat we de kans krijgen om door te groeien.”

    • Daan Heijink