Vinokoerov in roze na heroïsche Girorit

Aleksandr Vinokoerov leidt na twee zware etappes opnieuw het klassement in de Ronde van Italië. De Kazachstaanse renner heeft na ruim een week Giro een voorsprong van 1.12 minuut op wereldkampioen Cadel Evans, die zaterdag een heroïsche rit over onverharde wegen door Toscane won. De Italiaan Vincenzo Nibali (nu derde op 1.33) raakte zijn roze leiderstrui kwijt. Ook zijn ploeggenoot en Ivan Basso (vierde op 1.51) en vooral de Spanjaard Carlos Sastre (21ste op 8.10) behoorden tot de verliezers. De Nederlanders Pieter Weening (veertiende in het klassement) en Bauke Mollema (vijftiende) handhaafden zich in de subtop.

Erbarmelijke weersomstandigheden zorgden in de etappe van zaterdag, over 222 kilometer van Carrara naar Montalcino, voor een slagveld. Door de regen en kou brak het peloton al vroeg in de jacht op vluchters Rick Flens en Nicki Sörensen. Rozetruidrager Nibali was een van de renners die op het natte asfalt onderuit schoof. Door het chaotische wedstrijdverloop moest hij lang wachten op hulp van zijn ploegleider. In een groep met zijn ploeggenoot Basso kon Nibali zijn achterstand niet meer ongedaan maken.

Vooraan denderden zijn concurrenten over de strade bianche, de onverharde wegen ten zuiden van Siena. Op het parcours van de Monte Paschi Eroica, de Italiaanse versie van Parijs-Roubaix, voerde vooral Vinokoerov het tempo op. Onder het slijk probeerde hij in de laatste klim Evans te lossen, maar de Australiër gaf geen krimp. Op de grote gladde stenen in de smalle straatjes van Montalcino demarreerde Evans in de laatste honderd meter. Hij won de rit, vóór Damiano Cunego en Vinokoerov.

Hoewel de kopman van Astana de roze trui mocht aantrekken, uitte hij na afloop kritiek op de organisatoren. Twintig kilometer onverharde weg, met alle risico’s van dien, past volgens ‘Vino’ niet in een grote ronde. „Voor de fans was dit misschien spectaculair, maar niet voor ons. Dit hoort niet in een grote ronde. Het was net Parijs-Roubaix, misschien zelfs nog zwaarder dan dat. Tijdens de laatste dertig kilometer zag ik niets meer. In deze omstandigheden moet je voorzichtig zijn. Als je je ogen probeert te sluiten, krijg je ze misschien niet meer open.”

Giro-directeur Angelo Zomegnan verdedigde zich tegen de kritiek van de renners op het parcours. „De regen maakte het zo zwaar. In het verleden hebben we al eens de Gavia beklommen in de sneeuw. Ik heb alleen maar positieve sms’jes gekregen, wat is er tegen om te fietsen op modderige wegen? Het was een fantastische etappe, die lang zal beklijven.”

Ook de rit van gisteren, met aankomst op de 1.672 meter hoge Monte Terminillo, eindigde in slecht weer. De favorieten voor de eindzege vielen elkaar nauwelijks aan op de 16,1 kilometer lange slotklim, met een maximaal stijgingspercentage van 12,2. De Deen Chris Anker Sörensen – die met onder anderen Rabo-debutant Steven Kruijswijk en Quickstep-veteraan Addy Engels deel uitmaakte van een vroege vluchtgroep – kwam in de mist als eerste boven en won de rit.

Achter hem handhaafden Weening en Mollema zich lang in de selecte groep met de beste klimmers. Waar Weening in de laatste kilometers net moest lossen, kon Mollema op drie kilometer voor de streep tot twee keer toe nog versnellen. Toen Michele Scarponi en Basso counterden, moest de 23-jarige Giro-debutant even afhaken. Net voor de finish kon Mollema echter weer aansluiten, om als dertiende te eindigen. „In principe zouden steilere aankomsten dan vandaag me nog beter moeten liggen”, zei hij gisteren op de website van zijn ploeg.

De 93ste Giro, nog zonder Italiaanse ritwinst, eindigt op 30 mei met een tijdrit in Verona. Na een week met vooral vlakke etappes volgen komend weekeinde en in de slotweek vijf bergritten en een klimtijdrit op Plan de Corones.

    • Maarten Scholten