Verkiezingsuitslag Irak ongewijzigd na hertelling

De hertelling van de stemmen in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft de verkiezingsuitslag niet veranderd. Het seculiere Iraqiya-blok van Iyad Allawi blijft de grootste partij na de verkiezingen in maart. Dat heeft de Iraakse kiescommissie gisteren bekendgemaakt.

„Het aantal zetels is nog steeds hetzelfde”, zei Qassim al-Abboudi, functionaris van de Iraakse kiescommissie. „Ik hoop dat de partijcoalities tevredengesteld zijn dat het verkiezingsproces eerlijk was en alle beschuldigingen van fraude en vervalsing totaal incorrect zijn gebleken.”

Premier Nouri al-Maliki eiste een hertelling nadat hij twee zetels minder had gekregen dan zijn grote rivaal Allawi. Volgens de premier was er fraude gepleegd. De provincie Bagdad levert zoveel parlementszetels dat de hertelling de uitslag in het voordeel van Maliki had kunnen doen uitvallen. Dat is niet gebeurd.

De hertelling heeft er wel voor gezorgd dat de vorming van een nieuwe regering is vertraagd. Hoewel de uitslag van de herstelling een tegenslag is voor Maliki, betekent dit niet dat Allawi nu het mandaat heeft om een nieuwe regering te vormen. Geen enkele coalitie heeft de meerderheid van 163 die hiervoor nodig is.

Maliki is nog het dichtst bij een meerderheid nadat zijn shi’itische partijcoalitie een alliantie heeft gesloten met een andere shi’itisch partijblok. Deze twee blokken hebben op dit moment samen 159 van de 163 zetels die grondwettelijk vereist zijn voor een regeringscoalitie. Binnen de alliantie krijgt het religieuze leiderschap een bindende rol om onderlinge conflicten te beslechten.

Als premier Maliki’s Staat van het Recht en de conservatieve Iraakse Nationale Alliantie er werkelijk in slagen een regering te vormen, zal de grotere rol voor de geestelijken er waarschijnlijk voor zorgen dat de regering de sunnitische minderheid in Irak nog verder van zich vervreemdt. Sommige sunnieten hebben al gewaarschuwd dat het uitsluiten van sunnieten uit de regering kan leiden tot nieuw sektarisch geweld. (AP, Reuters, BBC)