Teheran laat 'spionerende' Franse student (24) vrij

De Franse student Clotilde Reiss, die ruim tien maanden vastzat in Iran wegens spionage, is teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten lieten Reiss (24) gisteren afreizen naar Parijs, nadat een rechtbank in Teheran zaterdag haar eerdere veroordeling tot tien jaar cel omzette in een boete.

De Franse oppositie heeft de regering na Reiss’ terugkeer bekritiseerd wegens haar opstelling tegenover Iran. Zij spreekt van „koehandel”. Begin mei reisde een Iraanse ingenieur vanuit Parijs af naar Teheran, nadat de Franse justitie een Amerikaans uitleveringsverzoek had geweigerd. Vandaag zou de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux, de uitlevering tekenen van Ali Vakili Rad, een Iraniër die sinds 1994 levenslang uitzit in Frankrijk. Rad vermoordde in 1991 de Iraanse ex-premier Bakhtiar, die in ballingschap nabij Parijs woonde.

Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner wees gisteren alle beschuldigingen door de oppositie af. „Er is geen enkele tegenprestatie geleverd”, zei hij. Rad kwam al enkele maanden in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Parijs zou aan Teheran hebben laten weten dat zijn uitlevering niet aan de orde was zolang Reiss niet vrij was.

Clotilde Reiss werd in juli gearresteerd op verdenking van spionage, nadat zij via internet foto’s had verzonden van demonstraties tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad. Frankrijk vatte de arrestatie van Reiss op als een politieke vereffening, nadat onder anderen Kouchner kritiek had geuit op fraude rond de Iraanse verkiezingen. De relaties tussen Teheran en Parijs waren al langer slecht, president Sarkozy pleit met de Verenigde Staten voor nieuwe sancties tegen Iran om zijn nucleaire programma.

President Ahmadinejad vroeg in september op de Franse tv om vrijlating van Iraanse gevangenen door Frankrijk in ruil voor Reiss. Dit weekeinde zette een Iraanse rechtbank de veroordeling van de Française om in een boete. Volgens Parijs zou dit bedrag van 285.000 dollar „ongeveer overeenkomen” met de borg die de Franse staat betaalde om Reiss in augustus van een Iraanse gevangenis over te brengen naar de ambassade in Teheran, waar zij sindsdien verbleef.