Sparta degradeert na dramatisch slot

Sparta 1 Excelsior 1

Ruststand 0-0. 90 + 2 Poepon 1-0, 90 + 4 Fernandez 1-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 10.500.

Supporters stonden te trappelen om het veld te betreden, bestuursleden schudden elkaar al opgelucht de hand en stadionpersoneel sloot barbecues en biertaps aan. Niets leek Sparta gisteren van lijfsbehoud in de eredivisie te houden na het doelpunt van Rydell Poepon, twee minuten in blessuretijd. Nog geen twee minuten later sloeg de stemming op het Kasteel volledig om. Guyon Fernandez, die vlak voor tijd schlemielig een strafschop had gemist, schoot alsnog het nietige Excelsior ten koste van stadgenoot Sparta naar de eredivisie.

In de minuten na het laatste fluitsignaal bleek hoe moeilijk de tweede degradatie van de oudste club in het Nederlandse betaald voetbal te verteren is in Rotterdam-West. Sparta-aanvoerder Kevin Strootman trapte woedend een gat in de deur van de kleedkamer, enkele van zijn ploeggenoten zochten huilend de catacomben op.

Buiten moesten politie en stewards ingrijpen omdat een handvol gefrustreerde supporters het hoofdgebouw bestormde, op zoek naar bestuur en spelers.

Doelman Cor Varkevisser riep ronduit medelijden op toen hij sprak over de gelijkmaker van Excelsior, die dubbel telde na de doelpuntloze heenwedstrijd van donderdag. „Als dat doelpunt valt, stort je gewoon in”, zei hij met gebogen hoofd. „Ik ben echt helemaal leeg. Het voelt alsof alles wat je hebt van je wordt afgenomen. Iedereen is diep en diep teleurgesteld. Dit is voor de club een zwarte dag.”

„Een horrorscenario”, vond de ervaren trainer Aad de Mos die Sparta acht wedstrijden onder zijn hoede had in de strijd tegen degradatie. „Dit is een heel grote domper voor Sparta, de supporters en de spelers. Zoiets bizars heb ik nog niet eerder meegemaakt. Tussen wel of niet goed opgesteld staan bij de laatste lange pass van de wedstrijd zit een heel groot gat. Ik denk dat iedereen bij de club nu zo snel mogelijk naar huis wil.”

De 63-jarige De Mos is de zoveelste trainer bij de rood-witte club van stand, die in de afgelopen drie seizoenen Wiljan Vloet, Gert Aandewiel, Adri van Tiggelen, Foeke Booy en Frans Adelaar versleet. De flamboyante trainer die eerder dit jaar na twee maanden opstapte bij het Griekse Kavala, kwam begin april naar Sparta op advies van een bevriend lid van de raad van commissarissen. Hij geldt als specialist voor succes op de korte termijn, maar kon de ploeg niet behoeden voor de nacompetitie.

Ook bij Sparta ging De Mos te werk volgens zijn soms ondoorgrondelijke werkwijze. Hij wisselde bij de nederlaag tegen FC Utrecht al binnen een half uur middenvelder Erik Falkenburg, met tien competitiedoelpunten toch niet de minste Spartaan van dit seizoen, wegens een fatale verdedigingsfout.

In de nacompetitiewedstrijd tegen Helmond Sport moest verdediger Ayodele Adeleye een moment van onoplettendheid bekopen met een vroege wissel en een plek op de tribune bij de return.

De boodschap van De Mos scheen te zijn dat iedereen zich hoort te conformeren aan zijn systeem en dat zelfs dragende spelers zich geen fout kunnen veroorloven. De uitwerking was dat spelers onzeker oogden en dat Falkenburg werd gesterkt in zijn voornemen de club te verlaten.

Met de degradatie zullen ook de andere talentvolle middenvelders van Sparta, Strootman en Nick Viergever, een nieuwe werkgever zoeken. Sparta’s algemeen directeur, Peter Bonthuis, wilde na afloop van de wedstrijd niet uitweiden over de gevolgen voor zijn club die de begroting met zo’n vijf miljoen euro naar beneden moet bijstellen. Dat zal mogelijk gepaard gaan met de verkoop van spelers, ontslagen op het kantoor en vermoedelijk het vertrek van hoofdtrainer De Mos, die zelf niets over zijn toekomst wilde zeggen. „Het is verschrikkelijk, maar het voortbestaan van de club is niet in gevaar”, stamelde Bonthuis.

Voor Excelsior, de Kralingse opleidingsclub van Feyenoord, betekent de promotie een terugkeer na de degradatie in 2008. In het feestgedruis op het veld vertelde trainer Alex Pastoor zijn jonge, multiculturele spelersgroep dat hij zijn kinderen naar opa en oma had gebracht en dat hij niet van plan was vóór woensdag thuis te komen. „Ik ben beduusd”, zei de debuterende hoofdtrainer na een wedstrijd waarin Sparta domineerde maar Excelsior de beste mogelijkheden kreeg. „Het ene moment liggen we eruit, het andere vind ik mezelf juichend op middenstip terug. Ik moet het allemaal nog tot me laten doordringen. Dan ga ik aan volgend seizoen in de eredivisie denken.”

    • Michiel Dekker