Slangencollectie Brazilië verwoest

De mogelijk grootste collectie ter wereld van dode slangen, spinnen en schorpioenen in het Instituto Butantan in het Braziliaanse São Paulo is zaterdag geheel in vlammen opgaan. Het is „een verlies voor de mensheid”, volgens curator Francisco Franco.

De collectie van ongeveer 80.000 dode slangen en mogelijk 450.000 spinnen en schorpioenen was bijna honderd jaar oud. „Zelfs als we een nieuwe collectie van 100.000 soorten zouden kunnen samenstellen, is de historische waarde alsnog verloren”, aldus onderzoeker Thais Guedes. Sommige soorten waren nog niet gecatalogiseerd.

De collectie van het instituut werd onder meer gebruikt voor evolutieonderzoek en zou informatie bieden om uitsterven van soorten te voorkomen, volgens directeur Otavio Mercadente. Het Butantan-instituut is tevens een groot biomedisch onderzoekscentrum, dat 90 procent van de vaccins in Brazilië produceert.

De autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de brand. Kortsluiting en brandstichting worden niet uitgesloten. De brandbare stoffen waarin de soorten gepreserveerd werden, vergrootten het vuur, zei de brandweer. Volgens wetenschappers ontbeerde de collectie een brandalarm of sprinkler.

De levende soorten van het Butantan-instituut worden in een naastgelegen complex gehouden zijn tijdens de brand snel in veiligheid gebracht. (AP)